Unlocked/Reconnected

De tentoonstelling Unlocked/Reconnected wil verschillende noties van de begrippen ‘huis’ en ‘thuis’ inzichtelijk maken. Het is een initiatief dat de meest uiteenlopende ‘huizen voor de kunst’ met elkaar verbindt: musea, presentatie-instellingen, galeries, kunstenaarsinitiatieven en bedrijfscollecties.

Museum Haarlem is een stadsmuseum dat met objecten zijn verhalen vertelt. Deze waterketel, ooit in gebruik door de Haarlemse familie Van der Steur, symboliseert bij uitstek het thema ‘thuis’. Thuis waar moeder met de thee klaarzit. De plek die je het beste kent, waar je je veilig en beschut voelt. Een plek waar je, zelfs als je hem niet mag verlaten, toch het liefst wil zijn. Zet de ketel op en drink een kopje troost met ons.

‘Thuis’ is een woord dat voor iedereen een eigen lading heeft. Het is de fysieke plek dichtbij, de ruimte van je huis, maar ook het ‘land’, het gebied dat gemist wordt wanneer je er vandaan bent. Thuis is de plek waar je geschiedenis en ideeën deelt, waar een continuïteit van aanwezigheid is.
Dankzij de Corona-crisis heeft het begrip een bijzondere lading gekregen. Wat is ‘thuis’ in een tijd van een pandemie? Je huis kan een plek voor liefde en geborgenheid zijn, maar ook een plek die gekenmerkt wordt door oppressie en angst. En voelde ons huis überhaupt nog wel als een thuis in een wereld die geglobaliseerd, gedigitaliseerd en permanent in beweging is? Wat zijn de noties van een (t)huis en de poëtische reflecties die daarbij horen?