Vrouwen in Verzet – Hannie, Truus, Freddie

22 april 2017 – 28 januari 2018

Truus, Freddie en Hannie gingen in het verzet omdat ze idealen hadden waar ze voor wilden vechten. Nederlandse jongeren van nu zullen zich hierin nauwelijks herkennen, waarvoor hoeven zij nu nog te vechten?
Alleen, in deze roerige tijden komen er steeds meer jongeren naar ons land die wel meemaakten hoe het voelt om in een oorlog te zitten en die de keuze moesten maken om te vechten of te vluchten, of misschien wel allebei. Voor welke keuzes stonden Hannie, Truus en Freddie in de oorlog en kunnen we vergelijkingen trekken met de huidige situatie in de wereld, met zijn vluchtelingenstromen en de daarmee gepaarde discriminatie, intolerantie en onrust?

Vooral jongere bezoekers worden uitgenodigd antwoorden te geven op vragen als: Hoe idealistisch ben je zelf? Wat ben jíj bereid te doen voor je land?
Ook wordt er aandacht besteed aan het feit dat alleen Freddie nog in leven is. Haar zus Truus overleed in juni 2016.

Educatief programma
De expositie vindt plaats in de periode dat in Nederland de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Ook binnen de scholen wordt veel aandacht aan dit onderwerp besteed. Bij de inrichting krijgt het educatieve aspect veel ruimte. Er komen lesbrieven voor verschillende leeftijdsgroepen, waarbij het verhaal van de drie vriendinnen steeds past bij de leeftijdsfase waarin de scholieren/studenten zitten.

Activiteiten
Bij deze tentoonstellingen worden diverse activiteiten georganiseerd:

Lezingen: een aantal lezingen door auteur Peter Hammann over het boek Hannie; een lezing over Truus Menger-Oversteegen op 18 juni 2017, op haar eerste herdenkingsjaar; een herdenking en lezing over Hannie Schaft op haar verjaardag (16 september) en diverse lezingen over de WOII in samenwerking met Verzetsmuseum Haarlem en Stichting Hannie Schaft.

Herinneringsochtenden voor ouderen: De verhalen worden bewaard voor het eigen archief en ondergebracht op de website Oneindig Noord-Holland.

Stadswandelingen: voor volwassenen i.s.m. Gildewandelaars, en stadswandelingen door ‘Hannie en Truus’ voor kinderen.

Rondleidingen en workshops voor kinderen in de vakanties.

Meer informatie over deze activiteiten wordt binnenkort gepubliceerd op de museum website.

Klik hier voor het verslag in de Telegraaf van zondag 23 april 2017.

Share This