Van Marskramer tot Muisklik

13 mei – 6 november 2016

800 jaar winkelen in Haarlem

Winkelen toen en nu. Wat is er in 800 jaar tijd allemaal veranderd of hetzelfde gebleven? Museum Haarlem laat van 13 mei tot en met 6 november 2016 zien hoe Haarlem zich in al die eeuwen als winkelstad heeft ontwikkeld tijdens de tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik. Van de middeleeuwse  jaarmarkten tot het moderne online shoppen: hoe gaan de stad en zijn bewoners om met vernieuwingen? 

Een stad met historie heeft veel meegemaakt, Haarlem niet uitgezonderd. Veranderingen  werden omarmd en verguisd en hadden een  grote invloed op het leven in de stad. Ook op gebied van ‘winkelen’. Wat betekende en betekent dit voor de inwoners van Haarlem? En hoe gaat het in de toekomst: wordt straks alles alleen nog thuis bezorgd? Verandert de Grote Houtstraat binnen enkele decennia van winkelhart terug in een woongebied? Museum Haarlem laat verleden, heden en toekomst zien tijdens de tentoonstelling.

Winkelgeschiedenis in een notendop
De ‘winkel’ geschiedenis van Haarlem gaat ver terug. Goederen van buiten de stad werden eeuwenlang per schip of via de stadspoorten binnen gebracht en in de hallen of op de markt verkocht. Ambachtslieden in de stad zelf maakten en verkochten hun producten direct aan de inwoners. Eind 18e eeuw verandert dit en komen luxe waren, meubeltjes en andere zaken uit het Duitse Westfalen naar de stad. Langzaam worden steeds meer winkels, eerst klein en vervolgens groot, gevestigd in de binnenstad. De Grote Houtstraat verandert van een woonstraat in een winkelstraat. Vanaf 1900 ontstaan in nieuwbouwwijken rondom de oude stad meer en meer kleine winkels en verkopen de bakkers, slagers en melkboeren hun waar langs de huizen. Na 1950 komen de grootgrutters op en verdwijnen de kleine winkeltjes op de hoek juist weer. En vandaag verdwijnen steeds meer winkels uit de stad door de opkomst van het online winkelen. Hoe ziet de stad er over een aantal jaren uit?

Tentoonstelling
Museum Haarlem geeft de hele zomer beeld op acht eeuwen Haarlem als winkelstad. De tentoonstelling Van Marskramer tot Muisklik. 800 jaar winkelen in Haarlem is te zien van 13 mei tot en met 6 november. Het Museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP  Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag t/m maandag 12.00-17.00 uur.

Share This