Simon de Heer

14 jul t/m 25 jan 2019

Een schilderachtig Bloemendaal

Het werk van Simon de Heer (Beemster 1885 – Bloemendaal 1970) is nauw verweven met Bloemendaal. In 1927 laat de schilder aan de Duinwijckweg een landhuis met atelier bouwen. Naast zijn werk als tekenleraar in Den Haag schildert hij veel. In de directe omgeving vindt hij geliefde onderwerpen voor zijn kunst: de duinlandschappen, de omliggende boerderijen en vooral het meertje van Caprera.

De Heer leeft voor zijn kunst. Hij is een traditioneel schilder die altijd trouw blijft aan zijn streven om de zichtbare wereld herkenbaar weer te geven. Hij wordt vooral gewaardeerd als talentvol portretschilder. Bekende mensen uit de omgeving die hij op linnen vastlegt zijn onder anderen prof. dr. Max Euwe aan het schaakbord, dr. Jac. P. Thijsse, prof. G.A. van den Bergh van Eysinga en dominee A.R. de Jong. Maar het liefst schildert hij kinderportretten.

Burgemeester Peereboom Voller noemt de kunstenaar in 1959 de ‘nestor der Bloemendaalse schilders’. Zijn grote artistieke nalatenschap, grotendeels ondergebracht in de Stichting Simon de Heer, geeft ons nu een prachtig tijdsbeeld van Bloemendaal en zijn bewoners vanaf het eerste kwart van de vorige eeuw.

Share This