Sara Boeda

 

Gevallen naaister
Een naaidoos, strijkijzer en een olielampje, het kunnen de bezittingen zijn geweest van de Haarlemse Sara Boeda (1825-1882). Als alleenstaande moeder moet zij wel bijverdienen. Dat doet ze als naaister en wie weet ook als ‘ontvangster van herenbezoek’, al komt ze daarmee wel van de regen in de drup. Ze krijgt acht onwettige kinderen, waarvan er vijf worden geboren in het Sint Elisabeth Gasthuis (nu Museum Haarlem). Van Sara’s kinderen blijft alleen haar dochter Maria Elisabeth leven. Op 31 december 1862 trouwt ze alsnog met de man die mogelijk de vader van één of meer van haar kinderen is, al erkent hij er geen. Ze wonen dan in de Omvalspoort, schuin tegenover Museum Haarlem.

‘Hoerenboekje’

Gaan de meisjes in een bordeel werken, dan is de eerste gang naar het politiebureau, waar zij ingeschreven worden in het Dienstbodenregister en een ‘hoerenboekje’ ontvangen. Met dit boekje in de hand moeten zij zich eens per week laten controleren in het ziekenhuis. En zijn zij besmet dan worden zij behandeld met kwikhoudende injecties. Omdat hiervan de tanden en haren uitvallen, ontsnappen veel vrouwen uit het ziekenhuis en verdwijnen zij in de illegaliteit.

Napoleon heeft de prostitutie in 1811 gelegaliseerd, zodat de vrouwen onder geneeskundige controle staan ter bescherming van zijn leger. Dit had in Haarlem zijn kazerne aan de Koudenhorn. De bordelen liggen om de hoek.

Lees meer

Share This