Jan van Borssum Buisman

Haarlems beeldend kunstenaar

In het Gasthuis van Museum Haarlem is tot en met 4 april de kleine expositie met werken van Jan van Borssum Buisman te zien. Van Borssum Buisman (1919 – 2012) was een echte Haarlemse beeldhouwer, tekenaar en de laatste ‘kasteleyn’ bij Teylers Museum. Zijn beelden kun je zo tegenkomen in Haarlem, bijvoorbeeld van Bilderdijk bij Grand Café Brinkmann of van Pieter Teyler van der Hulst in de Nauwe Appelaarsteeg.

Spannende studententijd
Jan werd geboren in het Fundatiehuis van Teylers Museum. Zijn vader Hendrik was schilder en ‘kasteleyn’ – conservator/beheerder – van Teylers Museum. Jan studeerde in eerste instantie bouwkunde in Delft en hij volgde daar ook beeldhouwlessen bij prof. Oswald Wenckebach. In 1942 zag hij kans aan de Duitse bezetter te ontsnappen met een spectaculaire vlucht naar Zwitserland. Daar sloot hij zich aan bij de inlichtingendienst Zwitserse Weg in Genève. Het lukte hem meerdere malen om de informatie van de verzetsgroep Vrij Nederland op microfilms naar Zwitserland te smokkelen. In Genève volgt hij opnieuw beeldhouwlessen en na de oorlog koos hij uiteindelijk voor de kunst en studeerde ook kort in Parijs.

Terug naar Teylers Museum
In 1948 volgde hij de Museumcursus aan het Rijksmuseum en werd hij assistent bij zijn vader in Teylers Museum. Toen vier jaar later zijn vader overleed volgde Jan hem op als kastelein van Teylers Museum. Jan werd uiteindelijk conservator kunstverzamelingen. Hij woonde tot 1984 in het Fundatiehuis en verhuisde daarna naar de Bakenessergracht 84 waar al jaren zijn atelier gevestigd was. Zijn werk bevindt zich in een groot aantal particuliere collecties en in Teylers Museum, dat na zijn dood een grote schenking van het werk van Van Borssum Buisman ontving.

Willem Veenhoven, samensteller van de expositie, schreef in 2021 een uitgebreide studie over Jan van Borssum Buisman en zijn werk als kunstenaar.

Aanmelden en kosten
Datum: donderdag 10 maart
Tijd: 16.30 – 18 uur
Locatie: Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem
Kosten: Gratis toegang, exclusief entree
Aanmelden per e-mail.

Share This