Lezing Dirck Volckertszoon Coornhert

 

Emma de Jong, samensteller van de tentoonstelling Dirck Volckertszoon Coornhert in het Gasthuis, verzorgt een lezing over de etskunst van deze bijzondere kunstenaar.

Coornhert was als kunstenaar, theoloog, musicus en uitgever vele jaren werkzaam in Haarlem, in een tijd van grote religieuze en politieke strijd. Hij beschouwde de zoektocht naar waarheid als ieders persoonlijke levenstaak. Net als in de nieuwe media van vandaag, woedde er een discussie over de herkenbaarheid van waarheid en leugens. Vandaag beschuldigen mensen elkaar van het verspreiden van fake news of ‘alternatieve feiten’.

 In de tentoongestelde prenten en boeken spoort Coornhert zijn kijkers aan om zelf na te gaan wat waar is en doet hij ons inzien hoe leugens ons proberen te verblinden. De oplossingen waar Coornhert in zijn werken voor pleit zijn nog steeds relevant. Alleen met open ogen en kritisch denken kunnen we voor onszelf waarheid aan het licht brengen. De kleine Gasthuisexpositie is gebaseerd op het promotieonderzoek van Emma C. de Jong, verricht aan de Universiteit van Groningen en de Emory University (Atlanta, Georgia, VS) en gemaakt in samenwerking met de Coornhert Stichting Haarlem.

 Zij verzorgt op vrijdag 20 mei een lezing over de etskunst van Coornhert.

Aanmelden en kosten
Datum: vrijdag 20 mei
Tijd: 17.30 – 18.30 uur
Kosten: € 5,00 pp, inclusief koffie/thee
Locatie Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem

Opgeven via email

Share This