Kareol en Melchior

18 september – 22 november 2010

Van 18 september 2010 tot 22 november 2010 toont het Historisch Museum Haarlem in drie sfeervolle zalen zijn recente aanwinsten. Dr. Ben de Vet en drs. Margreeth Pop hebben met de tekeningen van dr. A. Melchior, een veelzijdige Haarlemse arts uit de vorige eeuw, en de tegeltableaus uit het verdwenen omstreden landhuis ‘het Kareol’ een zeer boeiende interim-tentoonstelling gecreëerd. Een tentoonstelling waarin elke Haarlemmer wel iets van zijn of haar verleden zal herkennen.

Melchior, een bijzondere Haarlemmer
Dr. Adolf Melchior ( 1898-1962 ) was gynaecoloog in het Haarlemse Diakonessenhuis aan de Hazepaterslaan en hield zich daarnaast bezig met tekenen en schrijven. Als leerling van Anton Pieck tekende en aquarelleerde hij talloze Haarlemse straten en grachten en tijdens WOII maakte hij spotprenten over de Duitse bezetters. Haarlemse stegen, Haarlemse straten, Haarlemse kramen en winkels, Adolf Melchior schilderde het allemaal. Het Historisch Museum Haarlem besteedt van 18 september tot 21 november ruim aandacht aan deze veelzijdige Haarlemmer, dokter, schrijver, tekenaar en wereldreiziger, die Haarlem en de Haarlemmers op bijzondere wijze in beeld bracht. Opkomst en ondergang van een Wagneriaans landhuis in Aerdenhout, Het Kareol.

Opkomst en ondergang van een Wagneriaans landhuis in Aerdenhout, Het Kareol.
Het Kareol was door zijn vorm een zeer opvallend landhuis aan de van Lennepweg in Aerdenhout. In 1906 ontwierp de jonge Zweedse architect Anders Lundberg in opdracht van de rijke Julius Carl Bunge, een zakenman en Wagner-liefhebber, een huis dat op de burcht van Tristan moest lijken uit de gelijknamige opera van Wagner. Het gebouw werd verfraaid met bijzondere tegeltableaus van Max Läuger.

Na de oorlog raakte het huis in verval en werd het ondanks felle protesten afgebroken. Aan de hand van een aantal bijzondere tegels en tegeltableaus wordt de opkomst en ondergang van dit landhuis in beeld gebracht. Tegeltableaus van het Kareol en tekeningen van Melchior, te zien van 18-9-2010 t/m 21-11-2010 in het Historisch Museum Haarlem.

Share This