Het Stomende Monster

9 januari t/m 9 maart 2020

Vanaf januari 2020 komt de succesvolle tentoonstelling ‘Het stomende Monster’ nog een keer terug!

Midden in alle discussies over elektrische auto’s en een nieuwe infrastructuur voor laadpalen is Museum Haarlem benieuwd: precies 180 jaar geleden vond in Nederland ook een vervoersrevolutie plaats. Hoe ging dat toen? Op veler verzoek komt de kleine Gasthuis-expositie: Het Stomende Monster begin 2020 terug.

Introductie van de stoomtrein
Het Stomende Monster toont de introductie van de trein door de ogen van de toenmalige bevolking. Op 20 september van dit jaar was het namelijk precies 180 jaar geleden dat De Arend, de tweede stoomlocomotief, ging rijden op het traject Amsterdam – Haarlem.

De afstand van 16 kilometer werd afgelegd in 32 minuten met open wagons. De ‘krankzinnige’ snelheid van 38 km per uur werd gehaald en een retourtje derde klas kostte 40 cent. Daarvoor kocht je in die tijd ook 2 broden.

‘Gezondheid van Mens en Dier’
De aanloop naar het project, de aanleg van de diverse stations en het spoor, maar vooral de trein gezien door de ogen van de toenmalige bevolking. Over vertragingen, te volle treinen, het werk van de seinwachters en wat deze nieuwe snelheid voor de gezondheid van mens en dier zou betekenen.

De kleine gasthuis-expositie Het Stomende Monster toont de geschiedenis van het ontstaan, van de stations en de klachten en loftuitingen van het publiek in die eerste jaren, en is wederom te zien vanaf 9 januari 2020 t/m 16 maart.

Share This