Haarlemse Tramlijn

28 augustus – 31 december 2014

Deze tentoonstelling gaat over de drie interlokale tramlijnen die na de Tweede Wereldoorlog nog door Haarlem rijden. De belangrijkste hiervan is Amsterdam – Tempelierstraat – Zandvoort.

Tussen 1904 en de opheffing op 1 september 1957 hebben tienduizenden badgasten en forenzen van deze lijn gebruik gemaakt. Het was de drukste interlokale tramlijn van Europa!

De Bollenlijn, een tramverbinding tussen de stations van Haarlem en Leiden, loopt via de dorpen in de Bollenstreek. Deze lijn wordt in 1932 als laatste geëlektrificeerd en biedt de reiziger de mogelijkheid om, met enig overstappen, per ‘Blauwe tram’ van Scheveningen naar Volendam te reizen.

Over een deel van dit traject rijdt vanaf 1917 de Haarlemse stadslijn 1. Deze begint op het Soendaplein en rijdt via de Haarlemse binnenstad en de dorpskern van Heemstede naar het Sportpark. De lijn wordt in 1948 opgeheven.

Het NZH tramnet, opgericht in 1908, eindigt eind 1961 als de laatste lijn – tussen Leiden en Den Haag – wordt opgeheven. In aanvulling op de Haarlemse Tramlijn expositie organiseert het museum lezingen.

Deze tentoonstelling is voortgekomen uit het restauratieproject van de enig overgebleven NZH-trambrug in Bennebroek door het Museum voor het Openbaar Vervoer En straatbeeld Amsterdam

Share This