Haarlem Filmstad

24 maart t/m 22 september 2019

Haarlem Filmstad

De tentoonstelling Haarlem Filmstad, die samen met de buren van ABC Architectuurcentrum wordt georganiseerd, is tot en met 22 september 2019 te zien. Onderwerp is de bewogen Haarlemse filmgeschiedenis: de filmindustrie, de bioscopen, de filmmakers en de filmlocaties.

Journalist en reportagemaker Harry Hosman heeft de filmindustrie in de stad onderzocht en op papier gezet. Zijn gelijknamige boek vormt de basis voor deze expositie en is voor € 35 te koop in de museumwinkel.

Een voor velen onbekende geschiedenis wordt in beeld gebracht. Want wie weet nog dat Haarlem honderd jaar geleden even het middelpunt was van de Nederlandse filmwereld? Cameralieden, acteurs en decorbouwers liepen af en aan in de Filmfabriek Hollandia bij het Spaarne en Haarlemse actrices als Annie Bos bereikten een sterrenstatus.

Niet veel later werd de stad de standplaats van het roemruchte Polygoonjournaal en van experimentele filmers als J.C. Mol, Dick Laan, en later Gerrit van Dijk en Lennaert Nijgh. Ook is de stad nog steeds een geliefde locatie voor (internationale) films en tv-series, en kende Haarlem veel bijzondere bioscopen, die inmiddels tot ons verdwenen culturele erfgoed behoren.

Het museum organiseert in samenwerking met Gilde Haarlem stadswandelingen bij deze expositie. Verder zijn er kinderworkshops Film Maken in het kader van Haarlem Filmstad, waarbij de zelfgemaakte films uiteindelijk in de filmzaal van Museum Haarlem vertoond worden.

Bekijk de eerste film hier.

Share This