Gaston, een Haarlemse zoektocht langs Chemin des Dames

31 mei – 27 juli 2014

Op 7 mei 1917, op een slagveld bij Chemin des Dames, even ten noordoosten van Parijs, sneuvelt de dan 22-jarige Gaston Charles Delange. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Wat rest is een stapeltje brieven en ansichtkaarten die hij vanaf het front schreef aan zijn familie. Die stapel papier vol persoonlijke observaties en overpeinzingen vanuit de loopgraven is nu al ruim dertig jaar in bezit van Gastons achterneef, de Haarlemmer Alain Timmers.
Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog vormen ze het hart van een indrukwekkend boek waarin Timmers met een stel vrienden op zoek gaat naar de geschiedenis van deze eenvoudige frontsoldaat uit Lille – één van de naar schatting negen miljoen dodelijke slachtoffers van ‘La Grande Querre’.
Bevriend tekstschrijver Jan Beenen verzorgde de tekst van het boek, schrijver Bies van Ede maakte gedichten bij het verhaal, Eric Coolen voorzag het boek van prachtige illustraties en Henk Tijbosch zorgde voor de vormgeving.
Tijdens de Haarlemse stripdagen, die in 2014 in het teken van staan van WO1, start in het museum de expositie ‘Gaston, een Haarlemse zoektocht langs Chemin des Dames’, die een indruk geeft van de belevenissen van deze Haarlemmers tijdens hun zoektocht.
De expositie is te zien van 31 mei t/m 27 juli 2014.

Share This