Fruity Marmalade

18 april – 30 augustus 2015

Wilmering – Verwey (ps: en Picasso doet ook nog mee)

Voor deze vierde Verwey-tentoonstelling (18 april – 30 augustus 2015) selecteerde de Haarlemse kunstenaar Luuk Wilmering stillevens van Verwey die hij letterlijk tegenover zijn stillevens met fruit plaatst.

Een ‘fruity marmalade’ waarin hij een nieuw licht schijnt over de stillevens van Verwey en tegelijk de vraag opwerpt: wat is een stilleven eigenlijk?

Wat is werkelijkheid?

De telkens in Wilmerings werk terugkerende vragen rond ‘wat is werkelijkheid’, zorgen hier voor een ontregelend effect. In foto’s van beelden van Picasso, gemaakt door fotograaf Brassaï, plaatst Wilmering stukken fruit die hij uit het boek Les beaux fruits de France (1946) heeft geknipt.
De kleurrijke appels, pruimen, druiven en peren lijken haast achteloos op de monochrome borstbeelden van Picasso te zijn gemonteerd. Alsof het fruit daar in het voorbijgaan is neergelegd.
Maar niets is wat het lijkt in de collages, die in gedecideerde rijen tegenover de kleurexplosies van Verwey zijn opgesteld.

Bij de tentoonstelling Fruity Marmalade organiseert het museum iedere eerste vrijdag van de maand stadswandelingen naar het atelier van Kees Verwey.

Share This