Dirk-Jan Enschedé

1923 – 2015

Deze telg uit het Haarlemse drukkersgeslacht studeerde weg- en waterbouwkunde in Delft. Hij is sportief aangelegd en doet aan wedstrijdskiën, zeilen en schaatsen. In 1960 trouwt hij met Johanna M.B. barones Taets van Amerongen, met wie hij de Elfstedentocht rijdt en vijf kinderen krijgt. 

Als hij in 1955 twee jaar in dienst is bij Publieke Werken in Amsterdam doet zijn familie een beroep op hem om in de drukkerij te komen werken. Hoewel hij het moeilijk vindt om zijn eigen vakgebied te verlaten stemt hij toe. Hij begint als bedrijfsingenieur en werkt als secretaris van de directie tot hij in 1968 samen met zijn broer Maurits de leiding krijgt. 

Zijn werkwijze is betrokken en democratisch, alle meningen en belangen zorgvuldig afwegend. Omdat hij een hekel heeft aan onenigheid en zich niet vastbijt in zijn gelijk is hij geliefd als bestuurder, maar daarentegen niet gemakkelijk te misleiden. 

Zowel op sociaal als materieel gebied blijft hij down-to-earth en gedraagt hij zich jegens al zijn medewerkers hetzelfde, ongeacht hun plaats in het bedrijf. Hij toont zijn betrokkenheid door mee te gaan op cursussen en kinderen van medewerkers persoonlijk rond te leiden door het bedrijf.  

Zijn grote uitdaging wordt de verhuizing van de drukkerij van het Klokhuisplein naar de Waarderpolder. Weloverwogen wordt dit proces over 25 jaar uitgespreid; zo kan de productie bijna ongestoord doorgaan en kan in iedere nieuwe fase rekening worden gehouden met de laatste technische ontwikkelingen. 

Hiernaast bekleedt hij tal van bestuursfuncties. Met een soort crowdfundactie en geduldige beïnvloeding van gemeenteraadsleden weet hij de Haarlemse kunstijsbaan door een zeer moeilijke periode te loodsen. 

Op zijn oude dag moet hij lijdzaam toezien hoe het bergafwaarts gaat met het familiebedrijf.  Helemaal loslaten kan hij dat niet, al is er geen familiebelang meer. “Johan Enschedé kan je altijd schelen” is één van zijn uitspraken in de familiekring. 

Share This