Dicht bij Mari Andriessen

Een meer persoonlijke kennismaking of nog dichter bij deze Haarlemse kunstenaar komen, is bijna niet mogelijk. De vele werken, kleine beelden uit privécollecties, penningen, tekeningen en schetsen van voorstudies, zijn nooit eerder tentoongesteld. Zijn beelden, de herinneringen van familie en vrienden en een impressie van zijn atelier met oorspronkelijke objecten maken dit intieme verhaal over het leven van de maker van De dokwerker compleet.

 De dokwerker is misschien wel zijn meest bekende werk. Bij dit beeld, een uitbeelding van het verzet tegen de Jodenvervolging, wordt in Amsterdam jaarlijks de Februaristaking van 1941 herdacht. Voor de Haarlemmers is wellicht Man voor het vuurpeloton aan de Dreef zijn meest indrukwekkende beeld. Mari is bekend geworden door zijn oorlogsmonumenten, maar hij heeft ook veel ander werk gemaakt. Hij was geen beeldhouwer die met gemak een beeld schiep. Hij was een twijfelaar, die vaak tobde en zocht. Dicht bij Mari Andriessen geeft een overzicht van zijn leven, zijn werk en zijn vrienden.

 Hoewel Andriessen zijn leven lang in steen heeft gewerkt, lag zijn grote kracht in het boetseren. Hij was een begenadigd ontwerper, die in zijn geboetseerde schetsen al de monumentaliteit wist te leggen die zich manifesteerde bij uitvoering in het groot. Zijn eruditie, gevoel voor humor, maar ook de filosofische kant van zijn karakter kwamen vooral tot uiting in zijn vele kleine beelden.
Mari Andriessen woonde zijn hele leven in Haarlem waar hij tot op hoge leeftijd bleef doorwerken. Hij stierf op 7 december 1979.

Familieverhalen en Haarlemse vrienden
Naast veel familieverhalen zal er op de tentoonstelling ook aandacht zijn voor de Haarlemse kunstkringen waarin Mari actief was. Zijn vriendschap met Kees Verwey resulteerde in verschillende samenwerkingen en portretten van familieleden en elkaar.
De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Mari Andriessen Stichting, het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Gifted Art en bevriende relaties. Diverse bruiklenen zijn afkomstig uit het Frans Hals Museum, Museum Beelden aan Zee en Teylers Museum en particuliere collecties.

Share This