Collectie Westermann

De Olympische Spelen in Haarlem

 

Tot 30 augustus 2021

Al in 2018 ontstond het plan om in Museum Haarlem een expositie te houden van een selectie van de olympische verzameling van Maarten Westermann (68). Deze bestaat uit honderden objecten en bestrijkt een tijdperk van 1908 tot heden. De journalist en schrijver begon met verzamelen in de vroege jaren tachtig, toen hij in Elseviers Weekblad verslag deed van de kandidatuur van Amsterdam voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992.

Dankzij een groot netwerk vergaarde Westermann gedurende meer dan vijfendertig jaar allerlei kunstzinnige, dan wel weerzinwekkende of hilarische spullen die een tijdperk bestrijken van 1908 tot heden. Hollandse sporthelden als Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Fanny Blankers-Koen, Yvonne van Gennip en Pieter van den Hoogenband passeren de revue. Daarnaast vormt de expositie een culturele wereldreis langs onder meer Noord- en Zuid-Amerika, China, Korea, Rusland, Australië en de meeste Europese landen. In de Collectie Westermann vinden we geen medailles en fakkels. Niet te betalen! Daarvoor moet men in het Olympisch Museum in Lausanne (Zwitserland) zijn. Of in landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze uitstalling hier is ‘olympische meuk’. Lang niet alles wat hier ligt, staat en hangt is mooi, kostbaar of kunstzinnig. Dat doet er niet toe. De waarde schuilt vooral in de diversiteit van de landen en culturen waarvan de objecten afkomstig zijn. Bierpullen uit Beieren, eetstokjes uit China, matroesjka uit Rusland, Barbie uit Amerika, teenslippers uit Rio de Janeiro, Koreaanse kitsch, Scandinavisch porselein, een klerenhanger uit Berlijn, oranje klompjes uit Nederland… Het is een olympische reis rond de wereld.

Olympische vondst in Museum Haarlem
In een pril stadium van de voorbereiding van de expositie kreeg Maarten Westermann het verzoek van museumdirecteur Laura van der Wijden, om onderzoek te doen naar de kleine collectie sportgerelateerde objecten. In het depot stonden wat oude prijsbekers, attributen en andere spullen, zonder aantoonbare historische waarde. Westermann trof er echter ook een sigarenkistje aan, met daarop met viltstift de tekst ‘Scheffer’.

 Guus Scheffer (1898-1952) was een Haarlemse sportman, die vooral uitblonk in worstelen en gewichtheffen. In die laatste sport deed hij mee aan de Olympische Spelen van 1924 in Parijs en die van 1928 in Amsterdam. Die laatste deelname leverde hem een derde plaats op. Die bronzen medaille (al heette die toen nog niet zo) lag in dat kistje, samen met herinneringsmedailles van Parijs en Amsterdam, plus andere insignes en aandenkens die gerelateerd zijn aan zijn inspanningen als olympisch atleet. Maarten Westermann ploos het allemaal uit en hoewel Scheffer wel degelijk wordt vermeld in de olympische analen, kwam hij tot de slotsom dat het hier gaat om een vergeten sportman. Hij was bijvoorbeeld de eerste en enige Nederlandse gewichtheffer met een olympische medaille. Naar het oordeel van Westermann is deze laatste verdienste ruimschoots voldoende, om een foto van Scheffer toe te voegen aan de eregalerij van Haarlemse kampioenen aan de gevel van het Kennemer Sportcenter. De bronzen medaille van Guus Scheffer zal ten toon worden gesteld tijdens de kleine Gasthuisexpositie van de Collectie Westermann in Museum Haarlem.

Heemstedenaar Maarten Westermann exposeert vanaf vandaag zijn mooiste en grappigste olympische verzamelobjecten in Museum Haarlem.
Bekijk het filmpje op NH-nieuws.

Share This