200 jaar Kunst in Haarlem

KZOD is een van de oudste kunstenaarsverenigingen in Nederland en is – net als kunstenaarsverenigingen in andere steden – voortgekomen uit een stadstekenacademie. Alleen wordt bij KZOD niet langer lesgegeven, maar het tekenen naar model – nog steeds een kernactiviteit van de vereniging – en het gezamenlijk ‘genoeglijk verpozen’ staan voorop.
Bekende kunstenaars en ‘ereleden’ van de vereniging waren George Breitner, Théophile de Bock, Cornelis Kruseman, de tuinarchitect J.D. Zocher, Anton Mauve, Kees Verwey, Henri Boot, Jacobus van Looy, Jan Bronner en Mari Andriessen. Vrouwen werden maar beperkt toegelaten. Het is dat de grootvader, vader en broer van Coba Ritsema schilderden, dat maakte het voor haar mogelijk om toegelaten te worden. Pas rond 1900 wordt het voor vrouwen makkelijker om lid te worden. Echter, naaktmodellen mochten zij nog niet schilderen.
In de tentoonstelling zijn de werken van deze vroege kunstenaars te zien in combinatie met een hedendaags antwoord van de huidige leden van KZOD. Gezamenlijk vormt het een prachtig overzicht van 200 jaar Haarlemse kunst.
In samenwerking met Gilde Haarlem worden stadswandelingen georganiseerd. Er komen portretschildersessies voor jong en oud en diverse lezingen. Informatie volgt op de website van Museum Haarlem: www.museumhaarlem.nl. Het jubileum van KZOD wordt op diverse plaatsen in de stad gevierd. Kijk voor meer informatie op www.kzod.nl.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, Gifted Art en bevriende relaties.
Museum Haarlem werd door Avro Tros benaderd voor het radioprogramma Opium op Radio4 waarbij ze een ‘Audiotour’ opgenomen hebben. De Audiotour is een vooraf opgenomen item van een minuut of 4 waarbij in dit geval twee kunstenaars in de tentoonstellingsruimte bevraagd worden over hun werk. Deze twee verhalen zijn op 3 en 5 november uitgezonden.
Luister hieronder naar de Audiotour met Marion Boon.