100 jaar Stadsschouwburg Haarlem
8 sep t/m 31 dec 2018

Expositie over de geschiedenis van de schouwburg in diverse tijdsperioden
In 100 jaar Stadsschouwburg Haarlem maak je kennis met de geschiedenis van de schouwburg in diverse tijdsperioden.
Op 30 september 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Stadsschouwburg in Haarlem werd geopend met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven stuk van Haarlemmer Frederik van Eeden: De Heks van Haarlem. De “bonbonnière” aan het Wilsonsplein werd tussen 1916 en 1918 gebouwd met een anonieme gift van fl. 250.000 (nu ruim € 3 miljoen!).
In 1919 wordt het Schouwtoneel de eerste vaste bespelersgroep. Zij openen met een Haarlems stuk. Het toneelaanbod is in de jaren twintig gevarieerd en kwalitatief goed, maar het aantal bezoekers daalt en de gemeente moet steeds de tekorten aanvullen. Daarom wordt in de jaren dertig de Stadsschouwburg verpacht. In september 1945 wordt Concordia de nieuwe vaste bespelersgroep en voorstellingen over de bevrijding en 700 jaar Haarlem doen het erg goed. In de jaren zestig krijgt de stadsschouwburg weer een eigen huisgezelschap. Er breekt een bloeiperiode aan met een andere visie en nieuw talent, zoals Herman van Veen, Freek de Jonge en Bram Vermeulen worden in Haarlem ontdekt.
Halverwege de jaren tachtig breken roerige tijden aan en volgen de directeuren elkaar snel op. Het Haarlems Toneel is als bespeler van de schouwburg begin jaren 90 succesvol. In 1998 wordt besloten tot renovatie, die in 2001 start en waarbij behoud van de identiteit van het oude gebouw het uitgangspunt is. Op 26 september 2008, na een sluiting van vijf jaar, wordt de schouwburg feestelijk geopend door prinses Máxima. De nieuwe Stadsschouwburg is uiteindelijk een uniek gebouw geworden dat oud en nieuw verenigt en nog steeds een belangrijke rol speelt in de stad.
Bekijk het filmpje en de foto’s van de viering van 100 jaar Stadsschouwburg Haarlem.