menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Het Gasthuis

Museum Haarlem is gevestigd in een prachtig monument: het St. Elisabeth’s of Groote Gasthuis uit 1581.

Zalenverhuur
De stijlvolle museumzalen, de vergaderzaal en ons café zijn te huur voor bijeen-komsten van particulieren en organisaties. Desgewenst verzorgt het museum de catering. Neem voor de mogelijkheden en tarieven contact met ons op via 023- 542 2427 (tijdens openingstijden) of maak gebruik van ons contactformulier.

Winkel & museumcafé
Museum Haarlem heeft een eigen winkel. Daar kunt u terecht voor een herinnering aan uw museumbezoek, cadeauartikelen en inspirerende boeken over de vroege en moderne geschiedenis van de stad, en voor werk over de Haarlemse kunstenaar Kees Verwey. In ons museumcafé kunt u te-recht voor een kopje koffie of thee.

Geschiedenis
Een grote brand in 1576 verwoestte delen van de Haarlemse binnenstad, waar-onder het Oude Gasthuis op de Botermarkt. Het stadsbestuur gaf daarna toe-stemming voor het bouwen van een nieuw ziekenhuis aan de Gasthuissingel en het Groot Heiligland, waar eerder een oud klooster stond. Het ziekenhuis aan het Groot Heiligland is sinds 1990 het onderkomen van Museum Haarlem. Het St. Elisabeth Gasthuis is vernoemd naar prinses Elisabeth van Hongarije en werd in 1581 officieel in gebruik genomen.