menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Haarlem Filmstad

Van 24 maart tot 24 september 2019

Op 24 maart opent de expositie Haarlem Filmstad, die we samen met de buren van ABC organiseren. Onderwerp is de bewogen Haarlemse filmgeschiedenis: de acteurs, de bioscopen, de filmmakers en de filmlocaties. Journalist en reportagemaker Harry Hosman heeft de filmindustrie in de stad onderzocht en op papier gezet. Zijn gelijknamige boek vormt de basis voor deze expositie.

Een voor velen onbekende geschiedenis wordt in beeld gebracht. Want wie weet nog dat Haarlem honderd jaar geleden even het middelpunt was van de Nederlandse filmwereld? Cameralieden, acteurs en decorbouwers liepen af en aan in de Filmfabriek Hollandia bij het Spaarne en Haarlemse actrices als Annie Bos bereikten een sterrenstatus. Niet veel later werd de stad de standplaats van het roemruchte Polygoonjournaal en van experimentele filmers als J.C. Mol, Dick Laan, en later Gerrit van Dijk en Lennaert Nijgh. Ook is de stad nog steeds een geliefde locatie voor (internationale) films en tv-series, en kende Haarlem veel bijzondere bioscopen, die inmiddels tot ons verdwenen culturele erfgoed behoren.

Houd de agenda in de gaten voor de data voor stadswandelingen, workshops, lezingen en natuurlijk filmvertoningen. Haarlem Filmstad is te zien t/m 24 september 2019.