Feest in Haarlem

Overal en altijd is er feest gevierd: thuis maar ook in het openbaar zoals bij de viering van onze onafhankelijkheid, koninklijk bezoek of tijdens bloemenfeesten.

De tentoonstelling Feest in Haarlem belicht een groot aantal van de stadsfeesten in de 19e en 20e eeuw. Aquarellen, etsen, foto’s en affiches geven een beeld van de grote verscheidenheid aan festiviteiten in het Haarlem van vroeger en nu.

Naast de grote feesten ter ere van bekende Haarlemmers zoals Coster en Frans Hals is er aandacht voor de populaire historische optochten. In 1872 trok een indrukwekkende optocht door de stad ter gelegenheid van de herdenking van de inname van Den Briel op 1 april 1572. Ook in 1898 en 1913 werden grote optochten gehouden. De originele ontwerptekeningen zijn uniek en worden in Feest in Haarlem voor het eerst geëxposeerd.

Bloemenncorso Haarlem 1919
Noord Holands Archief
Onafhankelijkheidsfeest Schoten 1913
Noord Hollands Archief