Daniël 'Mynheer' Cajanus...

Een tentoonstelling over het leven van Daniël Cajanus, de Finse reus van twee en een halve meter, die aan het begin van de 18e eeuw door Europa trok om zichzelf tentoon te stellen. Zijn laatste jaren woonde hij in Haarlem waar hij in 1749 overleed. Hij werd begraven in de Grote of St. Bavokerk.

Daniël ‘Mynheer’ Cajanus… is een expositie met oude en nieuwe kunstwerken van o.a. Ellen Wolff, kleding van Cajanus en met informatie over zijn bijzondere leven. Voor het eerst zijn objecten uit het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Museum Boerhaave, Leids Universitair Medisch Centrum en uit het Noord-Hollands Archief verzameld in één tentoonstelling.

De tentoonstelling hoort bij de nieuw geschreven Haarlemse stadsopera 'Cajanus – een gigantische opera’ die op 16 maart in première gaat in de Grote of St. Bavokerk.

Tijdens unieke vaar- en wandeltochten door de Haarlemse binnenstad op 4 en 17 maart maakt u nader kennis met Daniël Cajanus. Meer informatie vindt u hier.

Foto's van enkele objecten in de tentoonstelling:

Cajanus door kunstenaars Ellen Wolff en Jeroen Gerlach

Daniël 'Mynheer' Cajanus

Gewaad van Cajanus
(Collectie Frans Hals Museum)

Links: replica's van dijbeen botten in het fotmaat van Cajanus en van een persoon van gemiddelde lengte.
Rechts: Grafschrift Daniël Cajanus