Haarlemse jongens in Indonesië (1946-1948)

Op 30 maart 1946 legt een boot aan in de haven van Tandjong Priok bij Batavia. Op deze boot zit een groep oorlogsvrijwilligers uit de regio Haarlem en omliggende gemeenten: het Kennemer Bataljon. De meeste leden waren actief geweest in het verzet en wilden nu helpen om Indonesië te bevrijden van de Japanners en het land te helpen opbouwen. Koningin Wilhelmina had het land op 7 december 1942 geleide onafhankelijkheid beloofd. Bij aankomst bleek de situatie anders dan hun door de Nederlandse regering was voorgespiegeld. Het streven om het land te helpen met het naoorlogs herstel en de opbouw lukte maar gedeeltelijk en de strijd met het lokale verzet mondde langzaam uit in een contra-guerrilla-oorlog.

Ruim twee jaar later – na de beëindiging van eerste Politionele acties – keerde het bataljon weer huiswaarts, vele ervaringen rijker maar ook illusies armer. In het Gasthuis is een expositie gewijd aan deze Indiëgangers uit Zuid-Kennemerland, ook wel 'het vergeten Leger' genoemd.