Help, een monument bekijkt Haarlem met zijn honderden monumenten van een aantal opmerkelijke kanten. Zo laat conservator Margreeth Pop die voor deze tentoonstelling samenwerkte met Jaap Temminck, Ben de Vet en Ferry Walberg, de bezoeker zien hoe leeg en kaal Haarlem er zonder monumenten uit zou zien.

Ook mag de bezoeker over de schouder van de conservator meekijken naar de interieurs van een aantal monumenten-bezitters. Zo verandert een statig monumentaal pand in een heel persoonlijke warm huis waaraan enthousiaste uitspraken van bewoners zijn toegevoegd.

In Help, een monument is een speciale zaal ingericht voor een aantal monumentale kerken in Haarlem. Ook hier heeft Margreeth Pop ervoor gekozen niet alleen de bekende kant te belichten. De Kleverparkkerk en de Bakenesserkerk, twee kerken die een andere bestemming hebben gekregen dan die waar ze oorspronkelijk voor bedoeld zijn, krijgen extra aandacht en leveren beelden van interieurs op die u niet mag missen.

Help, een monument vertelt het verhaal achter de Haarlemse monumenten, maar verzuimt niet ook de realiteit te belichten. Wat kost het om al die mooie gebouwen te onderhouden en wie zorgt daar in Haarlem voor. Wat brengt het met zich mee om een monument te bewonen en aan welke regels moet de monumentenbezitter zich houden. Al deze vragen komen ruimschoots aan bod.

Maar vooral is Help, een monument toch een tentoonstelling die de bezoeker met een warm gevoel over de Haarlemse monumenten achterlaat. Wie deze tentoonstelling heeft gezien zal daarna met andere ogen langs de prachtige Haarlemse monumenten lopen.

Behalve de reguliere museumbezoeker die geïnteresseerd is in het verleden van Haarlem en Zuid- Kennemerland, zullen ook bezoekers die belang stellen in het bewonen van een monument zich tot de tentoonstelling aangetrokken voelen. Speciaal voor de leerlingen van de basisschool hebben de samenstellers een programma ontwikkeld.

Voor de samenstelling van de tentoonstelling wordt samengewerkt met het Noord-Hollands Archief, Gemeente Haarlem, Frans Hals Museum, Provincie Noord-Holland, de Vereniging Hendrick de Keyser en de fotografen Cas Poldermans, Jaap Pop en Wim Post.