Datum: 13 augustus 2013

Stadsroute ‘Hoezo, Haarlem en de slavernij?’ langs Historisch Museum Haarlem

Als slaaf tabaksplanten telen voor Haarlemse tabakshandelaren

Vanaf zaterdag 17 augustus t/m 30 september, leidt de stadsroute ‘Hoezo, Haarlem en de slavernij?’, die in het teken staat van 150 jaar afschaffing van de slavernij, langs gebouwen, musea en archieven. Het Historisch Museum Haarlem behoort tot één van die musea, en toont onder andere uniek tabakswaar met afbeeldingen die refereren aan de slavernij.

Tabak, plantages en koloniën; sinds de slavernij in Suriname, op de Nederlandse Antillen en in voormalig Nederlands-Indië zijn deze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met tabaksspullen die het Historisch Museum Haarlem bezit, waaronder een tabaksvulmachine uit 1762, laat het museum de tabaksindustrie zien tijdens de ruim tweehonderd jaar slavernij. Degenen die de stadswandeling lopen, die op elk gewenst moment gestart kan worden, kunnen de ‘slavernij-vitrine’ in het Historisch Museum Haarlem gratis bezichtigen. Voor wie verder wil kijken dan de vitrine en het hele museum wil bezoeken, geldt een toegangsprijs van maximaal € 5. Bezitters van een Museumkaart of Haarlem Pas kunnen gratis naar binnen.

Haarlem en de slavernij
De stadswandeling, en daarmee ook de speciale presentaties en activiteiten in verscheidene musea, biedt een antwoord op de vraag ‘Hoe zit het eigenlijk met Haarlem en de slavernij?’. Hiervoor zijn verschillende archieven en collecties van musea onder de loep genomen. Tevens zijn verhalen van Haarlemmers, die zich persoonlijk verbonden voelen met het slavernijverleden, opgetekend. Voor meer informatie over het programma, kunt u terecht bij het Noord-Hollands Archief - www.noord-hollandsarchief.nl/slavernij.

Tot eind oktober blijft deze speciaal ingerichte presentatie te bezichtigen in Historisch Museum Haarlem.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem