Persbericht SPEELGOED VERZAMELD

September 2012

Speelgoed in Historisch Museum Haarlem

Het museum heeft ruimte gemaakt om veel juweeltjes uit de omvangrijke speelgoedcollectie van mevrouw Rie Ruyssenaers-Schenk (1913) tentoon te stellen. In drie zalen is te zien hoe jongens en meisjes in het verleden via het speelgoed werden voorbereid op de toekomst. Meisjes leerden van oudsher de kneepjes van het huishouden door te spelen met poppen, serviesjes en naaimachientjes. Terwijl stoommachines, treinen en auto’s jongens al jong vertrouwd maakten met de leefwereld van de man. De tentoonstelling is te zien vanaf zaterdag 17 november.

Het tentoongestelde speelgoed vormt een keuze uit de collectie, die de periode van 1750 tot 1975 bestrijkt, en die door Rie Ruyssenaers-Schenk bijeen is gebracht. Aan de hand van deze collectie geeft ‘Speelgoed verzameld’ een beknopt beeld van de geschiedenis van spelen en speelgoed. Daarnaast worden de verzamelaar, die vanaf ca. 1962 actief verzamelde, en het wel en wee van de collectie belicht.

Rie Ruyssenaers-Schenk was als jong meisje geboeid door dit soort speelgoed dat zij thuis niet kreeg, omdat het gezin het zich niet kon veroorloven, maar dat ze wel bij andere kinderen thuis zag. Na een loopbaan als vertegenwoordigster, begon zij in Haarlem een winkel in antiek en curiosa genaamd “t Zonnetje”. De winkel stelde haar in staat om op grote schaal speelgoed te gaan verzamelen. Zij nam niet alleen kostbaar porseleinen speelgoed in haar collectie op, maar ook eigentijdse plastic spulletjes, omdat juist dergelijk speelgoed op den duur zou verdwijnen.

Rie Ruyssenaers-Schenk schonk haar collectie in 2001 aan de gemeente Haarlem die deze onderbracht in de Stichting Ruyssenaers-Schenk. De Stichting beheert de verzameling en heeft als doel om de grote wens van mevrouw Ruyssenaers-Schenk te realiseren: een speelgoedmuseum in Haarlem. Het Historisch Museum Haarlem biedt de collectie nu onderdak en laat zien dat de verzameling een eigen plek waardig is!

De tentoonstelling ‘Speelgoed verzameld’ is te bezoeken van 17 november tot en met 19 mei 2013. Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem