Persbericht Van Heks tot Hacker

Nieuwe expositie over criminaliteit en justitie in Historisch Museum Haarlem

Misdaad en de straf die erop volgde, maakte van de middeleeuwen tot nu een boeiende ontwikkeling mee. Deze ontwikkeling is vanaf 7 juni 2013 in het Historisch Museum Haarlem te zien in de nieuwe expositie Van Heks tot Hacker. Hierin wordt het verhaal verteld over criminaliteit en justitie in Haarlem van de middeleeuwen tot nu.

Zes eeuwen misdaad en straf
Op 7 juni 2013 opent in het Historisch Museum Haarlem Van Heks tot Hacker, een tentoonstelling die het verhaal vertelt over criminaliteit en justitie in Haarlem van de middeleeuwen tot nu.
Hier laat het museum zien wat misdaad is, hoe deze werd bestreden en bestraft. Want zijn de verschillen tussen vroeger en nu even groot als we misschien denken?
Criminaliteit moet gestraft worden. Dat vond men vroeger en dat vinden we nog steeds. In de hoop dat de misdadiger ervan leert en zich voortaan volgens de regels zal gedragen, maar ook ter genoegdoening van iedereen die zich wél gedraagt. Wat vinden we tegenwoordig gerechtigheid: nog steeds oog om oog, tand om tand of moeten we (meer) begrip hebben voor misdadigers? Wanneer is iemand een misdadiger? Zo’n 100 jaar geleden meende men aan een gezicht te kunnen zien of iemand een misdadiger was. En hoe crimineel zijn we zelf? Van Heks tot Hacker houdt bezoekers een spiegel voor. Bij het samenstellen van de tentoonstelling werkte het museum samen met onder meer het Noord-Hollands Archief, het Nationaal Gevangenismuseum, het Rijksmuseum Amsterdam en het Eye Filmmuseum. En er is informatie ‘uit eerste hand’ aanwezig: een interview met een ex-gedetineerde.

Veel extra activiteiten, ook voor kinderen
Ook kinderen krijgen de kans om, tijdens een workshop, hun ideale gevangeniscel te bouwen. Naast kinderworkshops zijn er diverse andere tentoonstellingsactiviteiten: stadswandelingen langs plekken in Haarlem die op hun eigen wijze ‘vertellen’ over justitie en criminaliteit van toen en nu. Er zijn educatieprogramma’s voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. In samenwerking met de Jailhouseshop worden artikelen tentoongesteld en te koop aangeboden die door gedetineerden zijn gemaakt.

Studenten bouwen mee aan tentoonstelling
Een bijzonder aspect van deze tentoonstelling is de rol van studenten van de Reinwardt Academie, die opleidt voor functies in de cultuur en museumwereld. Na een competitie tussen drie groepen studenten, die begeleid werden door het Historisch Museum Haarlem stak één groep er met kop en schouders boven uit. Hun werk vormt mede de basis van deze tentoonstelling Van Heks tot Hacker.
---------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u bellen 023 5422427 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Uiteraard is er ook beeldmateriaal beschikbaar.

Voor meer informatie kunt u ook naar de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem