PERSBERICHT:

Datum: 2 september 2013

Kees Verwey voor twee jaar in Historisch Museum Haarlem

Kees Verwey, de legendarische kunstschilder die vanaf 1931 in Haarlem heeft gewoond en gewerkt, krijgt een eigen ruimte in het Historisch Museum Haarlem.

Op 14 september zullen de Verweyzalen in het museum aan het Groot Heiligland 47 worden geopend. Dan kunnen Haarlemmers en bezoekers ervaren waarom de recente historie van de stad zo verweven is met de in 1995 overleden kunstenaar Kees Verwey. Hij werd 95 jaar en schilderde op zijn bestofte atelier aan het Spaarne talrijke prachtige werken die nu al als cultureel erfgoed van Nederland worden beschouwd. De tentoonstelling wordt ingericht door Maarten Bertheux, voormalig conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Groeiende belangstelling voor Verwey
De Stichting Kees Verwey, eigenaar van zijn nalatenschap bestaande uit honderden schilderijen en aquarellen, is verheugd over deze langdurige presentatie. Naast tentoonstellingen in de Kees Verwey Hal, uit eerbetoon in 1993 naar de schilder vernoemd, kan de stichting nu ook het bijzondere leven van Verwey in beeld brengen. “Er is een toenemende belangstelling voor zijn werk,” zegt Max van Rooy, voorzitter van de stichting Kees Verwey. Van Rooy is een ver familielid van de schilder en bezocht hem regelmatig op zijn atelier aan het Spaarne. “Deze ruimte in het Historisch Museum van de stad zou Verwey prachtig vinden. Door onze langdurige samenwerking met het Frans Hals Museum zijn er al regelmatig tentoonstellingen met werk van hem in de centraal gelegen Hallen aan de Grote Markt te zien geweest. Ook andere musea in het land organiseren Verwey-tentoonstellingen waaraan we als stichting graag meewerken. Dat we nu vanaf september in het Historisch Museum Haarlem zijn leven en werk in beeld kunnen brengen, is een aanwinst voor iedereen. Je kunt het vergelijken met wat het Rembrandthuis in Amsterdam doet voor Rembrandt. Met de presentatie kunnen we in Haarlem laten zien wat een voortreffelijk kunstenaar Verwey was en hoe hij leefde en werkte. Dit past helemaal bij de doelstellingen van het Historisch Museum Haarlem en van de stichting Kees Verwey, waarvan Verwey zelf de eerste voorzitter was. Hij was een echte Haarlemmer en had invloed op het culturele leven van de stad in de vorige eeuw. Terecht krijgt hij nu een plek in het Historisch Museum Haarlem.“ Laura van der Wijden, directeur van het museum beaamt dit. “Na het grote succes van de Heyboer-tentoonstelling zochten wij naar een andere belangrijke kunstenaar, die met de geschiedenis van Haarlem verbonden is. Dan kom je al snel uit bij Kees Verwey, die in Haarlem leefde en schilderde. Onze bezoekers gaan hier zeker van genieten. En door de ambitie van de stichting Kees Verwey kunnen we rekenen op een presentatie die een aantal keer aangepast en vernieuwd gaat worden.”

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Stichting Kees Verwey, secretaris Hans Gobes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 55822298. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem