Haarlem, 21 januari 2014

Vrouwen met lef - Kenau en andere Haarlemse heldinnen 25 januari t/m 3 augustus 2014,

Historisch Museum Haarlem Het Historisch Museum Haarlem presenteert van 25 januari tot en met 3 augustus 2014 de tentoonstelling Vrouwen met lef – Kenau en andere Haarlemse heldinnen. Op de expositie wordt het leven van bijzondere Haarlemse vrouwen toegelicht, die zich door hun uitzonderlijke prestaties met de geschiedenis van Haarlem hebben verbonden.

Belangstelling voor Kenau
De historische figuur Kenau staat momenteel volop in de belangstelling. Op 24 februari gaat de film Kenau in première, er zijn boeken verschenen en in Haarlem zijn verschillende activiteiten en tentoonstellingen rond het thema Kenau georganiseerd. Het Historisch Museum Haarlem draagt daar ook aan bij met de expositie Vrouwen met lef – Kenau en andere Haarlemse heldinnen.

Haarlemse heldinnen
De tentoonstelling besteedt aandacht aan bekende vrouwen zoals Kenau Simonsdr. Hasselaer, heldin van het Beleg van Haarlem (1572-1573), Hannie Schaft, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vastberadenheid en moed toonde, en Judith Leyster, meesterschilder in de Gouden Eeuw. Daarnaast worden de levens en prestaties van minder bekende vrouwen, zoals bijvoorbeeld Johanna Enschedé, bestuurder van Drukkerij Enschedé en uitgever van de Oprechte Haarlemsche Courant begin 19e eeuw beschreven en toegelicht.

Deze verhalen zijn aangevuld met die van hedendaagse vrouwen. Het publiek heeft hen genomineerd als vrouwen die een plek verdienen tussen de Haarlemse heldinnen uit het verleden.

Vrouwen met lef – Kenau en andere Haarlemse heldinnen laat zien dat Haarlem een rijke historie heeft aan vrouwen die, ieder op haar eigen manier en in haar eigen tijd, iets hebben teweeggebracht en misschien nog wel teweegbrengen.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem