PERSBERICHT: Tweede tentoonstelling Kees Verwey

Datum: 24 februari 2014

Kees Verwey: ‘Mijn portretten ruiken naar stillevens’

Op 1 maart opent de tweede tentoonstelling van Kees Verwey in het Historisch Museum Haarlem. Na de stillevens is het nu de beurt aan zijn portretten. De tentoonstelling is tot en met 7 september te zien.

Afgelopen najaar werd in het Historisch Museum Haarlem een begin gemaakt met een serie exposities met werk van de Haarlemse schilder Kees Verwey. De Stichting Kees Verwey, eigenaar van de nalatenschap, heeft gastconservator Maarten Bertheux gevraagd een nieuwe selectie te maken uit de honderden schilderijen en tekeningen, die in beheer zijn bij het Frans Hals Museum.

Ditmaal is het portret het onderwerp en de titel Kees Verwey: “Mijn portretten ruiken naar stillevens” geeft aan dat Verwey het portret zelf opvatte als een motief dat voor hem hetzelfde is als een stilleven. Alle schilderkunstige aspecten van verf en kleurbehandeling en zijn omgaan met licht zijn zowel in de stillevens als in de portretten even belangrijk.

Net als de eerdere tentoonstelling is in de keuze van Maarten Bertheux de nadruk gelegd op het latere werk van Verwey dat vooral na 1970 ontstaat. Hij schilderde het liefst zijn naaste (kunstenaar)vrienden zoals Charlotte van Pallandt, Anthonie Kok, Jan Peeters, J. Wertheim, A. Roland Holst, Godfried Bomans of zijn moeder en zijn vrouw Jeanne. Was er niemand voorhanden, dan maakte hij een zelfportret.

Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau en kunst liefhebber zal de tentoonstelling openen met zijn visie op het economisch belang van kunst en cultuur voor de stad. Kunst zet Haarlem op de kaart!

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Stichting Kees Verwey, secretaris Hans Gobes, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 55822298. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem