menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

PERSBERICHT

Haarlem, 29 augustus 2014

Nieuwe tentoonstelling: Typisch Verwey

Verhalen achter het werk van meester-schilder Kees Verwey in Historisch Museum Haarlem

Op 20 september opent in het Historisch Museum Haarlem een unieke najaarstentoonstelling over meester-schilder Kees Verwey. Toen hij in 1995 op hoge leeftijd overleed, deden talrijke anekdotes over hem de ronde. De tentoonstelling Typisch Verwey - Verhalen achter zijn werk, samengesteld uit nauwelijks bekende werken en documenten van particulieren en de Stichting Kees Verwey, levert nieuwe inzichten en verschaft duidelijkheid over de nu al legendarische kunstenaar. Wie echt wil weten hoe Kees Verwey in elkaar stak en of de anekdotes kloppen, krijgt nu de kans.

Jaloezie, vechtpartij en bureaucratie
Om Typische Verwey mogelijk te maken interviewde journalist Dirk van Ginkel in de afgelopen jaren meer dan dertig mensen die op een of andere manier met Verwey te maken hadden. Een aantal is inmiddels helaas overleden. Tot de geïnterviewden behoren de gerenommeerde kunsthandelaren Nico Delaive uit Amsterdam, Herman Krikhaar, en M.L. de Boer, die zijn werk veertig jaar lang exposeerde en verkocht. Zij vertelden openhartig aan Van Ginkel wat ze meemaakten met de kunstenaar, die op zijn zachtst gezegd, gecompliceerd in elkaar zat. Zo wisselde Verwey van galerie om Carel Willink, die hij als concurrent zag, af te troeven. Hij vond dat Willink meer aandacht in de pers kreeg. Dat zat hem dwars. Daarom wilde hij door dezelfde kunsthandelaar vertegenwoordigd worden en stapte hij over naar Delaive en verliet M.L. de Boer. Bij Krikhaar haalde Verwey een tentoonstelling weg omdat de galeriehouder een werk had verkocht dat de schilder zelf wilde houden. Met ruzie en zelfs een rechtszaak tot gevolg.

Op reis met toneelspeler Albert van Dalsum naar Rome in zomer 1962 maakte hij in het Instituto Olandese ruzie over een aquarel die Van Dalsum maakte. En Ann Nieuwenhuis, eerste echtgenote van topondernemer Paul Fentener van Vlissingen, die zijn jonge bruid graag geportretteerd zag, moest ongeveer zestig keer poseren zonder het schilderij te mogen zien. De opdracht eindigde in een vechtpartij aan het Spaarne voor de deur bij Verwey. De brieven hierover, uit het Letterkundig Museum, en het portret van Ann Nieuwenhuis zijn in de tentoonstelling te zien, evenals de tekeningen van de Rome-reis. Het ruim twee meter hoge doek dat Verwey van architect Maaskant schilderde, de man die o.a. de Euromast en het Provinciehuis in ‘s Hertogenbosch ontwierp, bleef lang ondergewaardeerd. Niemand wilde het kopen na veel bureaucratisch gedoe en een theevisite met drie commissarissen van de koningin, waaronder Dries van Agt. Men concludeerde dat hij er teveel voor vroeg. Dat het in ieder geval een magistraal werk is, kan het publiek in de tentoonstelling Typisch Verwey met eigen ogen zien.

Muze en zaterdagochtendbezoek
Het verhaal achter de schilderijen en portretten, die Verwey van zijn lievelingsmodel Hedwig Fortuin maakte, is aangrijpend. De schilderijen in de tentoonstelling laten zien dat Verwey al vroegtijdig intuïtief ontdekte dat Hedwig aan Alzheimer leed, terwijl haar naaste omgeving er nog geen weet van had. Hij ging zijn muze langzamerhand anders schilderen omdat hij waarschijnlijk in haar ogen ontdekte dat er iets met haar gebeurde. Ook het verhaal van fotograaf Nico Koster over zijn bezoek op een zaterdagmorgen met dochtertje Nicole aan Verwey is typerend. Zij moest op de bank zitten, mocht zich een kwartier lang niet verroeren – waarin de zevenjarige helemaal geen zin had –, terwijl hij op zijn gemak een prachtige aquarel maakte. Deze hangt normaal gesproken bij haar thuis, maar nu in het museum. En is als poster voor de tentoonstelling Typisch Verwey overal in de stad te zien.

Nieuw onthullend boek over Kees Verwey
De tentoonstelling toont zelden, of zelfs nooit eerder, geëxposeerde werken. De meer dan twintig opmerkelijke verhalen achter de schilderijen, opgeschreven door Dirk van Ginkel, staan met afbeeldingen en foto’s in het rijk geïllustreerde boek Typisch Verwey, dat liefhebbers van de schilderkunst en Kees Verwey in het bijzonder, niet mogen missen.

De tentoonstelling Typisch Verwey - Verhalen achter zijn werk is ingericht door gastcurator Maarten Bertheux en loopt van 20 september 2014 t/m 1 februari 2015 in het Historisch Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem.
__________________________________________________________________________
Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.historischmuseumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 542 24 27.

Historisch Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem