menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Persbericht
Haarlem, 19 april 2017

Vrouwen in verzet

Hannie, Truus en Freddie in Museum Haarlem

Ze horen bij de bekendste verzetsheldinnen van Nederland, de Haarlemse Hannie Schaft en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen. Pubers als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maar overtuigd dat zij moeten vechten voor waar zij in geloven: solidariteit en gelijkheid. Vanaf 22 april zijn zij onderwerp van een tentoonstelling én een boek.

De aanleiding voor deze expositie is de publicatie van het boek Hannie van Peter Hammann. Een uniek boek dat gebaseerd is op de historische feiten over Hannie Schaft en dat afrekent met de mythes die vooral door de film Het meisje met het rode haar rondom Hannie zijn ontstaan.

Hannie Schaft
Het verhaal over het leven van Hannie is door de film en de boeken die over haar verschenen zijn, bij een groot publiek bekend. Ze pleegde, samen met haar vriendinnen, verzet en wordt vlak voor het einde van de oorlog opgepakt en door de bezetter gefusilleerd. Truus en Freddie hebben het geluk de oorlog te overleven. De belevenissen van Hannie en haar vriendinnen staan in deze expositie centraal.

De wereld van de jonge Hannie (19), Truus (16) en Freddie (14) vertoont gelijkenissen met deze tijd, waarin we steeds vaker geconfronteerd worden met maatschappelijke onrust en oorlog. De meiden moeten al vroeg hun toekomstdromen loslaten en volwassen keuzes maken. Ze besluiten te strijden voor hun idealen, en gaan met groot gevaar voor eigen leven in verzet. Iets wat jongeren die nu in Nederland opgroeien zich amper kunnen voorstellen, maar wat voor vele naar Nederland gevluchte jongeren helaas nog steeds realiteit is.

In de expositie is te zien waar haat tegen vreemdelingen toe kan leiden. En dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is, maar iets waar we met z’n allen voor moeten blijven vechten. Onze keuzes maken wel degelijk uit. Het verhaal wordt verteld door de ogen van Hannie, wat de expositie extra toegankelijk maakt voor de jeugd. Ook de tekeningen van Eric Coolen dragen hieraan bij. Te zien zijn onder andere Hannies pistool en bril, haar sieraden, tasje en kindertekeningen. Ook het holster van het pistool van Truus en de onderscheiding die zij en Freddie in 2014 van premier Rutte ontvingen zijn te zien.

Activiteiten
Peter Hammann geeft lezingen op 18 juni, 16 september en 26 november. Gilde Haarlem organiseert een reeks stadswandelingen. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten in de schoolvakanties. Actuele informatie is de vinden op de website.

Persfoto's

Truus en Hannie verkleed als stelletje, vlak voor een aanslag, 1944

Truus Oversteegen roeit een kist met wapens het Noordzeekanaal over, circa 1943

Tekening van Hannie na de aanslag op Fake Krist in oktober 1944 door Eric J. Coolen


Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.museumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 5422427.

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.