Haarlem, 9 november 2015

Zo ging Haarlem gekleed

In Museum Haarlem is vanaf zaterdag 14 november de tentoonstelling Zo ging Haarlem gekleed te zien. Kleding, accessoires en foto’s vertellen de geschiedenis van hoe Haarlemmers gekleed gingen van begin 1900 tot nu. Te zien is welke invloed politieke en maatschappelijke veranderingen hebben op het modebeeld. Zo worden in moeilijke tijden de jurken langer en de pakken donkerder. En zijn de eerste en tweede emancipatiegolf terug te vinden in de charlestonjurk en minirok.
De kleding die in het museum te zien is, is grotendeels door Haarlemmers gedragen. Topstukken zijn o.a. een charlestonjurk uit de dertiger jaren, een babypakje gemaakt van meelzakken uit WOII, een originele bevrijdingsrok uit 1946 en het eerste Bloemenmeisjeskostuum uit 1955.
Ook hebben typische Haarlemse bedrijven als kostuummaker Van der Steur, kousenfabriek Hin, overhemdenfabriek Kerko, Magazijn de Zon en de Heemsteedse handschoenenfabriek Laimböck een plek op de tentoonstelling.

Speciaal voor de bezoekers aan de tentoonstelling organiseert het museum een aantal activiteiten, zoals stadswandelingen, kijk-je-wijzers voor de kleintjes, lezingen, herinneringsmiddagen en modeshows. Voor de scholen zijn speciale lespakketten samengesteld.

Zo ging Haarlem gekleed is tot en met 24 april 2016 te zien in Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47, te Haarlem. Voor het volledige programma en activiteiten, raadpleeg www.museumhaarlem.nl

Persfoto's

Klik op een afbeelding voor het grote formaat.

Bevrijdingsrok uit 1946.
Bron: privécollectie mw. Borgwat-Vlijmincx

Haarlems bruidspaar bij het stadhuis in 1964.
Bron: privécollectie F. Moerbeek

Blije, bevrijde mensen in de Barteljorisstraat op 8 mei 1945.
Bron: Noord-Hollands Archief

Haarlemse jongen in plusfour in 1940.
Bron: privécollectie S. Maasdam

Een mannequin toont de zomermode van 1956.
Bron: Noord-Hollands Archief/copyright United Photos de Boer bv