Haarlem, 4 september 2015

Alberdingk Thijm in de schijnwerpers - 125 jaar amateurtoneel in beeld

In het Gasthuis van Museum Haarlem is vanaf 6 september een expositie te zien over Rederijkerskamer Alberdingk Thijm. Deze Haarlemse toneelvereniging, één van de oudste in het land, viert dit jaar haar 125 jarig bestaan. In 1890 werd de vereniging opgericht vanuit de Roomsch Katholieke Volksbond en vernoemd naar Joseph Albertus Alberdingk Thijm, een voor die tijd vooruitstrevende letterkundige criticus en toneelkenner. Vanaf het begin was het repertoire breed en dit is altijd zo gebleven. Klassiekers, tragikomedies en blijspelen, maar ook kluchten en experimentele voorstellingen. Thijm was en is van alle markten thuis.

Deze tentoonstelling is ingericht met objecten uit het rijke Alberdingk Thijm archief. 125 jaar Haarlems amateurtheater wordt zichtbaar met foto’s, programmaboekjes, recensies, filmopnames, medailles en het verenigingsvaandel. Een uniek inkijkje in een Haarlems toneelverleden voor ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Komt dat zien!

Alberdingk Thijm in de schijnwerpers is dagelijks te zien t/m 25 oktober in het Gasthuis van Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47.

2011 EP Haarlem.