Haarlem, 13 december 2018

Expositie Simon de Heer - Schilderachtig Bloemendaal

Tot en met 24 februari 2019 kun je in Museum Haarlem schilderijen en persoonlijke voorwerpen bewonderen van de Bloemendaalse kunstschilder Simon de Heer.

De kunstwerken geven een prachtig tijdsbeeld van Bloemendaal en zijn bewoners vanaf het eerste kwart van de vorige eeuw. De Heer schilderde de omringende duinlandschappen, boerderijen en het meertje van Caprera. Landelijk is hij vooral bekend geworden als begenadigd portretschilder, vooral van kinderen.

Exclusieve aanbieding voor lezeressen van Libelle
Op vertoon van dit artikel krijgen Libelle-lezeressen een unieke set ansichtkaarten met de mooiste schilderijen van Simon de Heer cadeau (winkelwaarde € 5,00). Deze actie is geldig tot en met 24 februari 2019 of zolang de voorraad strekt.

Over Museum Haarlem
Museum Haarlem is het stadsmuseum over de geschiedenis en het culturele erfgoed van Haarlem en omstreken. Je vindt het museum in het winkelhart van historisch Haarlem aan Groot Heiligland 47, schuin tegenover het Frans Hals Museum. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag 12.00-17.00 uur. Zie ook www.museumhaarlem.nl

Extra achtergrondinformatie over Simon de Heer
Simon de Heer wordt geboren op 16 november 1885 in een groot boerengezin in de Beemster. In zijn jeugd zit hij het liefst zijn vaders koeien na te tekenen. Een plaatselijke huis- en rijtuigschilder neemt hem daarom mee op tekentochten in het veld, samen met zijn schildersknechten. In 1899 besluit Simon om een echte kunstschilder te worden. Hij mag direct instromen in het tweede jaar van de avondopleiding aan de Stads-Teekenschool in Purmerend. Twee jaar later stapt hij over naar de Normaalschool voor teekenonderwijs in het Rijksmuseum in Amsterdam. Na zijn dienstplicht studeert hij van 1908 tot 1914 aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten van Amsterdam. Daarna wordt hij tekenleraar in Zwolle. Hij tekent en schildert landschappen en portretten en begint ook met etsen. Vanaf 1917 neemt hij deel aan verkoopexposities van ‘Sint Lucas’ in Amsterdam. In 1919 leert hij Derkje Brink kennen. Tijdens het schilderen van haar portret wordt hij verliefd op haar. Een jaar later trouwen ze en samen zullen ze drie kinderen krijgen.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw gaat het gezin in Bloemendaal wonen. In deze welgestelde gemeente bouwt hij een uitgebreide klantenkring op. Hij portretteert onder anderen lokale beroemdheden als de schaker Max Euwe en de onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P Thijsse. Het maken van kinderportretten is echter wat hij het liefste doet. Tijdens het poseren leidt hij de kinderen af door sprookjes en verhalen te vertellen. Simon sluit zich ook aan bij de Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD, waar hij bevriend raakt met collega-schilder Kees Verwey. Na de Tweede Wereldoorlog verandert zijn schilderstijl. Zijn werk wordt emotioneler en zijn thema’s religieuzer. In 1959 wordt een deel van zijn werken geëxposeerd in Bloemenheuvel, het latere gemeentehuis van Bloemendaal. In zijn openingstoespraak noemt burgemeester Peerboom-Voller Simon de Heer de 'Nestor der Bloemendaalse Schilders', een titel die door dagbladrecensenten volmondig wordt overgenomen.

Persafbeeldingen

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave

Simon de Heer Bollenveld bij Caprera, ongedateerd Collectie Stichting Simon de Heer

Simon de Heer Annie K. op canapé, 1918 Collectie Stichting Simon de Heer