Haarlem, 28 augustus 2018

Open Monumentendag in het Elisabeths Gasthuis

Laat je rondleiden door 19de-eeuwse verpleegsters

Zaterdag 8 en zondag 9 september ben je welkom in Museum Haarlem aan het Groot Heiligland. Speciaal voor nieuwsgierige Kennemers organiseert het museum tijdens de Open Monumentendagen een aantal rondleidingen. Ontdek de verborgen geschiedenis van het Elisabeths Gasthuis waarin vele inwoners van Haarlem en ver daarbuiten verpleegd zijn.

Rondleiding in voormalige gasthuis
Verpleegsters Jennie en Christine lijken zó van de ziekenzaal te zijn weggelopen en nemen je mee op een kleine tour om het voormalige gasthuis. Zij kennen alle bouwdetails van dit historische pand. Heb je bijvoorbeeld al eens goed gekeken naar de steen boven de groene poort? Daar zie je hoe een zieke in een grote draagmand vervoerd wordt. Op zaterdag 8 september start de themarondleiding om 11.30, 12.30 en 13.30 uur. Op zondag 9 september om 12.30, 13.30 en 14.30 uur.

Ook te zien en te horen in het museum
Museum Haarlem biedt tijdens beide dagen ook een podium voor een aantal koren in het kader van Korenlint. Op verschillende plekken in het museum kun je genieten van hun prachtige muziek. De actuele exposities over de Haarlemse geschiedenis, 500 jaar ziekenzorg én over de Bloemendaalse schilder Simon de Heer zijn gewoon toegankelijk. En ’s avonds is het museum open vanwege de eerste editie van de Haarlemse Cultuurnacht. Check museumhaarlem.nl voor meer informatie.

Elisabeths Gasthuis is lange tijd enige algemene ziekenhuis in Haarlem
Tot de oprichting van het Diaconessenhuis in 1887 is het St. Elisabeths of Groote Gasthuis het enige ziekenhuis waar Haarlemmers terechtkonden. Vanaf 1597 werden de zieken hier verzorgd. De gasthuisjes ernaast zijn gebouwd in het begin van de zeventiende eeuw. Deze boden onderdak aan proveniers: mensen die betaalden voor onderdak en verzorging. Sinds 1990 is het ziekenhuis aan het Groot Heiligland het onderkomen van Museum Haarlem.