Haarlem, 20 februari 2018

Expositie H.F. Boot (1877-1963) - Heer en leermeester

In Museum Haarlem is t/m 3 juli 2018 een expositie te zien over de levensloop en kunst van de ‘nestor van de 20e-eeuwse Haarlemse School’ Henri Frédéric Boot.

Deze erudiete en eigenzinnige schilder, die voor veel Haarlemmers nog steeds tot de verbeelding spreekt, is leermeester geweest van vele kunstenaars onder wie Otto B. de Kat, Poppe Damave, Wim Steijn en zijn meest succesvolle leerling, Kees Verwey. Boot gaf les in zijn sterk vervuilde woonhuis en atelier aan het Klein Heiligland. Ondanks zijn goede komaf woonde hij daar bijna een halve eeuw in armoede.

De expositie laat Boot zien als conventionele schilder, voor wie het doorgronden en vastleggen van de alledaagse werkelijkheid het hoogste doel was. De ambachtelijke kant van kunst stond centraal, net als Boots fascinatie voor het eenvoudige volkse leven. Tot zijn vriendkring behoorden bekende namen als Godfried Bomans, Lodewijk van Deyssel, Harry Mulisch, Jan Bronner en Mari Andriessen.

Boot heeft zich zijn leven lang ingezet voor zijn medekunstenaars bij vele kunstenaarsverenigingen waaronder Kunst Zij Ons Doel, De Onafhankelijken, Arti et Amicitiae, Pulchri, maar ook de Kultuurkamer tijdens WOII. De laatste zorgt ervoor dat Haarlemmers hem na de oorlog met gemengde gevoelens bekijken. Desondanks blijven de meeste van zijn vrienden hem trouw.

In samenwerking met Gilde Haarlem worden stadswandelingen georganiseerd op 23 februari, 18 maart, 13 april en 27 mei. Er komen portretschildersessies voor jong en oud en diverse lezingen. Kijk voor informatie en aanmelden op www.museumhaarlem.nl.

Persfoto's

Fotograaf: Rob Ouwerkerk - klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Homme du peuple, 1940 Collectie Museum van Bommel van Dam

Gezicht op het Spaarne, ongedateerd Kunstcollectie Provinciaal Bestuur van Noord-Holland

Stilleven met Antinoos Buste, 1930 Collectie Stichting Kees Verwey

De Zoeaaf, 1913
Bruikleen D. Boot

Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.