Haarlem, 6 september 2017

Start Vredesweek
Lezing op verjaardag Hannie Schaft in Museum Haarlem

Op zaterdag 16 september, de geboortedag van Hannie Schaft, zal historicus Peter Hammann Hannie herdenken tijdens zijn lezing in Museum Haarlem. In het museum loopt de tentoonstelling Vrouwen in verzet over het leven van Hannie Schaft en haar vriendinnen Truus en Freddie Oversteegen. Bezoekers aan deze tentoonstelling wordt gevraagd om een boodschap achter te laten met wat zij vinden wat vrijheid voor hen betekent. Tijdens zijn lezing zal Peter Hammann de mooiste teksten voorlezen. De lezing begint om 15:00 uur (inloop vanaf 14:30 uur) aan het Groot Heiligland 47.

Vrede
Hannie maakte de vrede niet meer mee. Ze stierf toen ze vierentwintig jaar was. Op de laatste foto die van haar bekend is, heeft ze een witgroen geruite zakdoek bij zich. Van deze zakdoek heeft het museum het symbool van vrijheid gemaakt. Op de papieren versie laten bezoekers hun boodschap achter wat vrede voor hen betekent.

Solidariteit en gelijkheid
De aanleiding voor deze expositie is de publicatie van het boek Hannie van Peter Hammann. Een uniek boek dat gebaseerd is op de historische feiten en afrekent met de mythes die vooral door de film Het meisje met het rode haar rondom Hannie zijn ontstaan.

De Haarlemse Hannie Schaft en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen horen bij de bekendste verzetsheldinnen van Nederland. Zij zijn pubers als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, maar overtuigd dat zij moeten vechten voor waar zij in geloven: solidariteit en gelijkheid. Hammann vertelt in zijn lezing over zijn ontdekkingen tijdens het schrijven van zijn boek en geeft een rondleiding over de tentoonstelling. Om 17:00 uur wordt deze afgesloten met een signeersessie.

De entree is € 10,50 inclusief een drankje en een bezoek aan de expositie Vrouwen in verzet. Museumkaarthouders betalen € 5,50. Om zeker te zijn van een plek is reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gewenst.

Persfoto's

boodschap op witgroene zakdoek

overzicht zakdoekjes aan de muur

Peter Hammann in gesprek met Freddie Oversteegen

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.