menu
>   Openingstijden      zo/ma 12-17u.      di/za 11-17u.
>   Prijzen      Volwassenen € 7,-      Jongeren t/m 18 jaar en      museumkaart gratis
Groot Heiligland 47 2011 EP  Haarlem 023-542 24 27

Persbericht
Haarlem, 18 juni 2017

500 jaar ziekenzorg in Haarlem en Zuid-Kennemerland

Een kwakzalver die een wondermiddeltje voorschrijft, een gasthuis waar de zorg niet verder gaat dan tweemaal daags een maaltijd en hoge sterftecijfers vanwege gebrek aan hygiëne. Zo was de ziekenzorg lang geleden. Sindsdien is er veel veranderd en Museum Haarlem laat zien hoe die ontwikkeling in Haarlem en omgeving is gegaan. En welke dingen nog steeds het zelfde zijn, zoals de rol van de familie.

Eeuwenlang waren ziekenhuizen vooral de plaats om te sterven en minder om beter te worden. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd er op medisch gebied grote vooruitgang geboekt en ontdekt men het belang van hygiëne. In Nederland groeit de overheidsbemoeienis met de zorg en maken ziekenfondsen de zorg betaalbaar. In de regio Haarlem zijn er zelfs vijf ziekenhuizen: St. Elisabeths Gasthuis, Diaconessenhuis, de Deo, Mariastichting en het Zeewegziekenhuis.

Grote stappen
De echte ontwikkeling van de zorg vindt plaats vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw en dat zorgt voor een enorme groei in medisch specialismen. De kosten voor de zorg stijgen echter ook enorm en in de jaren zeventig leidt dit weer tot samenwerking en fusies. De laatste fusie is uit 2015 en sindsdien kent de regio Haarlem nog maar één ziekenhuis: het Spaarne Gasthuis.

Van middeleeuwse tot hedendaagse mantelzorg
De expositie in Museum Haarlem belicht de ontwikkelingen van de ziekenzorg in de afgelopen eeuwen in Haarlem en omgeving. Zo dacht de middeleeuwer dat hij door God gestraft werd als hij ziek werd. Had hij geld, dan kon hij de arts bij hem aan huis laten komen. Familie en vrienden speelden bij het beter worden een grote rol. Ziekenhuizen waren er alleen voor de armen. Tegenwoordig is de zorg zo geregeld dat het aantal ligdagen in het ziekenhuis zo beperkt is dat ook nu weer een groot beroep op familie en vrienden wordt gedaan.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 500 jaar ziekenzorg in Haarlem en Zuid-Kennemerland is te zien van 24 juni 2017 tot en met 7 januari 2018 in Museum Haarlem. Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag t/m maandag 12.00-17.00 uur. Op www.museumhaarlem.nl kunt u ook de activiteiten vinden die in het kader van de expositie worden georganiseerd.

Persfoto's

3 wijkzusters Witte Kruis Bloemendaal                 Mariastichting Witte Kruis 1902 Voorweg Heemstede              Hortus Medicus 1808        verpleegsters 
     Janskliniek 1925

Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor beeldmateriaal en meer informatie, zie de website http://www.museumhaarlem.nl. Voor algemene informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de receptie van het museum op telefoon 023 5422427.

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.