Haarlem, 20 maart 2017

Lezing Klaas Pander & Pim Mulier

Datum zondag 26 maart, aanvang 14.30 uur

Dat Haarlem een echte sportstad is, is te zien in de huidige expositie in Museum Haarlem. Tijdens de lezing komt u meer te weten over twee vroege Haarlemse sporthelden: de 19e eeuwse schaatser Klaas Pander en zijn sportvriend Pim Mulier, onder meer oprichter van de Koninklijke HFC.

Wim Zonneveld publiceerde onlangs de biografie van de vergeten Haarlemse sportheld Klaas Pander, Daniël Rewijk schreef in 2015 de biografie van Pim Mulier. In deze lezing schetsen beide schrijvers een beeld van de sportwereld eind 19e eeuw.

Pim Mulier is in die tijd een elitaire pionier, die propaganda maakt voor de georganiseerde sport, een nieuw fenomeen in Nederland. Jaap Eden is het grootste sporttalent, wereldkampioen allround schaatsen en wielrennen. Klaas Pander is de link tussen deze twee beroemdheden. Door Pim gestimuleerd, leidt hij rond 1890 een groots sportleven. Hij is de eerste Nederlandse amateurschaatser die voor training naar het buitenland wordt uitgezonden en winnaar van de eerste marathon op natuurijs. Hij neemt deel aan de eerste drie WK’s. Klaas is niet alleen onze eerste schaatser van internationale klasse, hij is bovendien de ontdekker en trainer van Jaap Eden, die in 1893 zijn eerste wereldtitel behaalt.

Tijdens de lezing bezoekt u met de schrijvers de expositie Haarlem Sportstad waarin onder meer de schaatsen van Jaap Eden te zien zijn en vele medailles van Pim Mulier.

De lezing wordt gehouden op zondag 26 maart 2017 om 14:30 uur (inloop met koffie en thee, aanvang lezing 15:00 uur) in Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47. De lezing eindigt om 17:00 uur met een signeersessie.

De entree bedraagt € 10,50 inclusief een drankje en een bezoek aan de expositie Haarlem Sportstad. Museumkaarthouders betalen € 5,50. Om zeker te zijn van een plek is reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. gewenst.

Persfoto's

Klaas Pander

Pim Mulier

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.