Haarlem, 6 januari 2017

EXPOSITIE: The Last Supper NOW

Het Laatste Avondmaal volgens Michel van Overbeeke

Haarlemmers kennen hem van zijn glas-in-loodraam in de Grote of Sint-Bavokerk, en van de bijzondere kroonluchters in de Statenzaal van het Provinciehuis. En nu komt beeldend kunstenaar Michel van Overbeeke voor de allereerste keer met een eigen expositie naar Museum Haarlem. Tot en met 26 maart vertolkt ´The Last Supper NOW´ zijn persoonlijke visie op het Laatste Avondmaal.

Actueel thema
Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn twaalf discipelen (o.a. verbeeld door Leonardo da Vinci) staat voor een oeroud Bijbels thema, maar wordt ook gezien als een actuele metafoor voor het leven. Michel van Overbeeke is er al jaren door geïnspireerd, en geeft in zijn werk een volledig eigen interpretatie. Dat doet hij door de symbolen en betekenissen te ontleden en opnieuw vorm te geven. Zijn zoektocht, vertelt hij, levert ´een bevrijding op uit het harnas van aloude concepten en interpretaties´.

Tafels
Michel van Overbeeke verbeeldde het aloude Bijbelse tafereel al in zijn vroegste werk. Tijdens de tentoonstelling zijn foto´s van zijn hand en een aantal fascinerende tafels te zien. Centraal tijdens de expositie staat de tafel The Last Supper NOW, een object dat hij begin vorig jaar voltooide. Hij omschrijft deze blikvanger als volgt: ‘Twaalf houten schaduwen dragen de zwarte aarde, de moeder die alles baart.’ De foto in het tafelblad toont twaalf vrouwenfiguren. Midden op tafel ligt appelmoes met bietjes. Zij staan voor schepping en oorlog.

De kunstenaar
Michel van Overbeeke (1942) is een veelzijdig kunstenaar, die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw actief is op diverse vlakken, variërend van aquarel, ets, litho, zeefdruk, olieverf en gemengde technieken tot video, fotografie, glas, brons, keramiek en ontwerpen van tatoeages. Naast het bekende werk in het Provinciehuis en de Grote Kerk (in 2008 onthuld door koningin Beatrix) ontwierp de Haarlemmer o.a. de ramen van het stiltecentrum in een ziekenhuis in Amersfoort.

Tentoonstelling
De expositie The Last Supper Now is vanaf 14 januari tot en met 26 maart te zien in Museum Haarlem. Museum Haarlem is gevestigd aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem en is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 17 uur en zondag tot en met maandag van 12 tot 17 uur.

Persfoto's

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Groot Heiligland 47                 Openingstijden:
2011 EP Haarlem                       zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                       di/za 11-17u.