Haarlem, 17 november 2016

Haarlem Sportstad

Amateur- en topsport in Zuid-Kennemerland

Haarlem is een echte sportstad. Al meer dan 100 jaar is sport er niet meer weg te denken. We sporten zelf of genieten ervan op de tribune en in elke topsport zijn wel Haarlemmers terug te vinden. Tijd dus voor Museum Haarlem om er een tentoonstelling aan te wijden. De stad heeft een lange sporthistorie. Aan de basis staat sportpionier Pim Mulier die als 14-jarige jongen in 1879 de Haarlemse Football Club opricht. Daarnaast heeft de stad onder meer een IJsclub uit 1869, de Cricketclub Rood en Wit uit 1881, de Haarlemsche Lawn Tennis Club uit 1885, Turnvereniging BATO uit 1896, de Kennemer Golf & Country Club uit 1910 en Honkbalvereniging Kinheim uit 1935.

Helden
Deze en ook latere verenigingen leveren de stad veel sporthelden, waaronder Jaap Eden, Kick Smit, Yvonne van Gennip, Tom Okker, Claudia Zwiers en Dennis van der Geest. Succesvolle trainers als Guus Hiddink en Leo Beenhakker hebben hun opleiding gehad aan het CIOS. En de stad staat bekend om vele sportevenementen zoals de Haarlemse Honkbalweek.

Sport voor iedereen
Tot het einde van de 19e eeuw was sporten exclusief voor rijke jongemannen. Er werd gekaatst in Huis ter Kleef en op het Spaarne kolf gespeeld. Daarna wordt het een vrijetijdsbesteding voor iedereen. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de sport in de laatste 100 jaar, de rol van Pim Mulier en waarom Haarlem zich met recht Sportstad mag noemen.

Memorabilia
Op de tentoonstelling zijn veel bijzondere sportattributen te zien, zoals het voetbalshirt van Kick Smit van de eerste WK van Nederland in 1934, de eerste wereldbeker schaatsen van Jaap Eden uit 1893, een hockeystick van Floris Jan Bovelander, de gouden WK-wielrenmedaille van Gerard Peters uit 1946, een judopak van Dennis van der Geest, het basketbaltenue van Mart Smeets en diverse andere sportobjecten.

Activiteiten
De komende maanden worden er door bekende en minder bekende sporters lezingen en workshops gegeven en zijn er stadswandelingen op 17 en 28 december, 21 januari, 25 februari, 25 maart en 29 april.

Tentoonstelling
De expositie is van 25 november tot en met 28 mei 2017 te zien. Museum Haarlem is gevestigd aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem en geopend dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag t/m maandag van 12.00 tot 17.00 uur.

Persfoto's

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.
Alle foto's zijn afkomstig van het Noord-Hollands Archief.

BATO turnsters in de jaren 30

Korfbalwedstrijd in 1908 op het HFC-terrein aan de Spanjaardslaan

Trotse winnaars van HFC Haarlem van de Holdertbeker (nu KNVB-beker) in 1902

Schermdemonstratie in 1909 door de Haarlemse Schermbond

Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.