Haarlem, 24 augustus 2016

Dag Burgemeester(s)

40 jaar burgemeesters van Haarlem in beeld in Museum Haarlem

Op 1 september neemt Bernt Schneiders afscheid als burgemeester van Haarlem. Vanwege zijn grote betrokkenheid bij de stad, heeft Museum Haarlem hem een afscheidstentoonstelling cadeau gegeven, met als thema ‘40 jaar burgemeesters in de stad’. Aan de hand van foto’s en objecten wordt duidelijk waar het werk van een burgemeester uit bestaat. En dat is meer dan alleen het ontvangen van de leden van het koninklijk huis, Sinterklaas, het feliciteren van een 100-jarige of een bedrijfsopening!

Vier burgemeesters
Natuurlijk staat vertrekkend burgemeester Bernt Schneiders centraal op de tentoonstelling, maar ook zijn foto’s te zien van zijn voorgangers Jan Reehorst (1977-1984), Elisabeth Schmitz (1985-1994) en Jaap Pop (1995-2006). Zo wordt het werk van een burgemeester in een breder perspectief gezet en ontstaat een beeld van 40 jaar Haarlemse burgemeesters.

Ambtsketen
Een burgemeester herken je aan zijn ambtsketen. In ieder geval tijdens raadsvergaderingen of bijzondere gelegenheden. Op de expositie is er speciale aandacht voor de Haarlemse ambtsketen en de geschiedenis die daarbij hoort: het ontwerp van sportpionier Pim Mulier, onderduiken tijdens de oorlog en een nieuw ontwerp na de diefstal in 2011.

Bijzondere foto’s
De tentoonstelling is samengesteld door oud-burgemeester en amateurfotograaf Jaap Pop. Zijn foto’s zijn dan ook te zien, samen met die van professionele fotografen waaronder Poppe de Boer en Paul Vreeken.

Tentoonstelling
Van 3 september tot en met 31 december 2016 is de tentoonstelling ‘Dag Burgemeester(s). 40 jaar burgemeesters van Haarlem in beeld’ te zien in Museum Haarlem. Museum Haarlem is gevestigd aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem en geopend dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag t/m maandag van 12.00 tot 17.00 uur.

Persfoto's

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Bernt Schneiders - foto Paul Vreeker Burgemeester Reehorst en Commissaris van de Koningin De Wit doen Koningin Beatrix en Prins Claus uitgeleide op het station van Haarlem. 1981.
Foto: Cees de Boer
Nog nooit was de Grote Markt zo vol als bij de huldiging van schaatskampioene Yvonne van Gennip die in 1988 drie gouden Olympische medailles won. Hier de huldiging op het bordes van het stadhuis door burgemeester Schmitz. Maart 1988.
Foto: Poppe de Boer
Na de installatie van burgemeester Pop op 18 januari 1995 feliciteert oud-burgemeester Elizabeth Schmitz haar opvolger.
Foto: United Photos de Boer

Groot Heiligland 47                 Openingstijden:
2011 EP Haarlem                       zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                       di/za 11-17u.