Haarlem, 15 augustus 2016

Lezing Johannes van der Steur – Man met moraal

Over de seksuele moraal begin 20ste eeuw

Op zondag 28 augustus houdt Vilan van de Loo, schrijfster van het boek Johannes “Pa” van der Steur (1865-1945) zijn leven, zijn werk en zijn Steurtjes , een lezing over de Middernachtzending van Van der Steur. De lezing vindt plaats van 13.30-14.30 uur bij de Zevendedags Baptiste Gemeente aan de Parklaan 21 in Haarlem (open vanaf 13.00 uur), die speciaal voor deze lezing zijn deuren opent. Aansluitend kan een bezoek gebracht worden aan de laatste dag van de gelijknamige expositie in Museum Haarlem.

Samen met anderen begon Van der Steur in 1888 met de Middernachtzending, een beweging die zich uit protestantse overwegingen bezighield met de strijd tegen de vrije seksuele moraal. Dat deed hij door met vrienden ’s nachts bij de huizen van prostituees te posten en bezoekers te overreden op hun schreden terug te keren. ‘Keer terug, keer terug, want de lippen der vreemde vrouw druppen honingzeem, en haar gehemelte is gladder dan olie…’

In 1892 vertrok de 27-jarige Johannes naar Nederlands-Indië, kort nadat hij als zendeling was gewijd in de kerk aan de Parklaan in Haarlem. In zijn tehuis ving hij in de loop der jaren zo’n zevenduizend jongens en -meisjes op; deze tehuiskinderen werden later de ‘Steurtjes’ genoemd.

Aanmelden voor de lezing is verplicht. Aan de lezing zijn geen kosten aan verbonden. Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. naar het museum. U ontvangt een bevestiging, die tevens dient als entreebewijs. Het aantal plaatsen is beperkt.

Groot Heiligland 47             Openingstijden:
2011 EP Haarlem                   zo/ma 12-17u.
Tel: 023 5422427                   di/za 11-17u.