Haarlem, 31 m,aart 2016

Eerste herinneringsochtend in Museum Haarlem groot succes

Dinsdag 22 maart organiseerde Museum Haarlem de eerste van een reeks herinneringsochtenden. Maar liefst dertien ouderen hadden een fantastische ochtend. De groep van tachtigplussers werd eerst rondgeleid door de tentoonstelling Zo Ging Haarlem Gekleed. Er was herkenning alom: de bevrijdingsrokjes hadden ze ook gedragen en de Friese doorlopers ondergebonden. De handschoenen en hoeden waren vroeger een vanzelfsprekend onderdeel van de garderobe geweest. Gegniffeld werd bij de afdeling ondergoed stilgehouden en bij de aparte kledingstukken uit de jaren 70 en 80. “Oh, is dat geen verkleedjurk maar een Gothic dress? Weer wat geleerd!”
Na de rondleiding werd aan de ovale tafel in de vergaderzaal boven in het museum herinneringen opgehaald aan de oorlogsjaren, de kleding die men toen droeg, hoe vindingrijk je werd bij gebrek aan nieuwe stof, hoe vervelend die plusfours wel niet waren. Ook de bruiloftsdracht werd herinnerd. Iedereen had wel een speciaal verhaal en iedereen luisterde vol aandacht naar elkaar. Een oud-medewerkster van overhemdenfabriek Kerko uit Haarlem vertelde vol vuur over haar jonge meidenstreken in de fabriek, die hielpen om de sleur van het saaie werk te vergeten.

Museum Haarlem wil met deze verhalen de orale geschiedenis van de bewoners van de stad bewaren voor komende generaties. Daarom worden deze herinneringsochtenden structureel onderdeel van het aanbod van het museum: zowel voorafgaand aan als tijdens de tentoonstellingen worden ze georganiseerd. Dit om te putten uit een belangrijke bron waar we niet aan voorbij willen gaan: de verhalen, foto’s en objecten van oudere bewoners van de stad, die we graag in de komende tentoonstellingen willen verwerken.

Heeft u zin om zo’n herinneringsochtend bij te wonen, dan bent u zeer welkom! Voor groepen kan na afloop ook een lunch worden gemaakt. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met Museum Haarlem: 023-5422427 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op website van het museum bij Herinneringsochtenden.

De tentoonstelling Zo Ging Haarlem Gekleed loopt nog tot en met 24 april. De eerstvolgende herinneringsochtenden zijn op 5 april en 19 april. Volgende data volgen zo spoedig mogelijk.

Foto's.

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave.

Openingstijden: zo/ma 12-17u. en di/za 11-17u.