Haarlem, 24 maart 2016

Fietsen door de Witte Heerenstraat - een verhaal met lichtbeelden van Rieks Swarte.

Theatermaker en kunstenaar Rieks Swarte vertelt het ware verhaal over de mythe van de Witte Heerenstraat in een tweetal lezingen Fietsend door de Witte Heerenstraat. De lezingen vinden plaats in Museum Haarlem op zondag 24 april.

Fabels over onderaardse tunnels die verschillende kloosters in Haarlem met elkaar verbinden doen al een tijd de ronde. Het schijnt voor velen een favoriet onderwerp. De Witte Heerenstraat is vernoemd naar de Norbertijnen die hier vroeger in een klooster woonden. Deze broeders droegen witte pijen, vandaar de naam van het straatje. Swarte vindt de Witte Heerenstraat een van de mooiste straten van Haarlem. Na afloop van een straatfeest dook hij in de geschiedenis vanaf de late middeleeuwen tot nu, en viel van de ene verbazing in de andere. Het blijkt een straat te zijn waarin de kleine en de grote geschiedenis elkaar voortdurend raken. Ruzie in het Norbertijner klooster, wangedrag dat leidde tot sluiting van het klooster, de omgang met de nonnen in het pand ernaast dat bereikbaar was door -jawel- een onderaardse gang. Er zou zelfs een archeologische beerput zijn met babyskeletjes…

Datum: zondag 24 april. Aanvang: 13:30 uur en 16:00 uur. Locatie: Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Prijs: € 10,00 (Museumkaart € 5,00).

Persfoto

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Openingstijden: zo/ma 12-17u. en di/za 11-17u.