Haarlem, 11 januari 2016

Hans Wiesman - sprekende kleuren

Veelzijdig werk geëxposeerd op drie locaties in Zuid-Kennemerland

Vanaf 23 januari 2016 zijn op maar liefst drie locaties in Zuid Kennemerland tentoonstellingen te zien over het bijzonder veelzijdige, omvangrijke en kleurrijke oeuvre van beeldend kunstenaar Hans Wiesman (1918-1988). Zo presenteert het ABC Architectuurcentrum een selectie monumentaal werk dat Wiesman realiseerde in de wederopbouwperiode, Museum Haarlem laat een keur aan schilderijen van hem zien met als thema muziek en carnaval en bij het Zandvoorts Museum wordt een inkijkje gegeven in het leven van Wiesman. Een voor hem karakteristieke uitspraak is: “Men moet nooit met de wind meewaaien, maar zelf wind zijn.”

Velen kennen Hans Wiesman van zijn monumentale betonreliëfs en muurschilderingen zoals op de voormalige LTS St. Petrus in Haarlem. Dat Wiesman daarnaast ook schilderde en gebruikmaakte van grafische technieken is minder bekend.

De ambachtelijke kant van het kunstenaarsvak leerde Wiesman van Matthieu Wiegman en Kees Verwey. In 1946 maakte hij samen met Constant een reis naar Parijs, waar zij Asger Jorn en Giacometti ontmoetten. De jonge Franse criticus René Renne schreef na een kennismaking met hen in 1947: ‘Jonge Nederlandse kunstenaars als Constant, Wiesman, Kouwenaar en Ten Holt proberen hun ”sentiment in times” uit te drukken door middel van kleur.’ Wiesman woonde vanaf 1951 in Bentveld, gemeente Zandvoort, en was in de Haarlemse kunstwereld graag gezien. Met een aantal kunstenaars en beeldhouwers richtte hij ‘De Groep’ op. Als lid van de Vishal-commissie stelde hij verscheidene tentoonstellingen van moderne nationale en internationale beeldende kunstenaars samen.

De wederopbouwperiode van de 20e eeuw was de bakermat van veel met kunst verfraaide gebouwen. Hans Wiesman heeft in deze jaren onder andere in samenwerking met architect Nico Andriessen verschillende Haarlemse gebouwen verrijkt met tweezijdige betonreliëfs en muurschilderingen. Wiesman beschikte als kunstenaar, naast een groot scheppend vermogen, over een ongewone bekwaamheid, kennis en zorg voor de techniek van het handwerk. Zijn onderwerpkeuze was zeer divers, waarbij mens en dier en in het bijzonder vliegende vogels als thema’s steeds terugkeerden. Hans Wiesman zocht voortdurend naar zuiverheid en hij hanteerde een bijzonder kleurpalet.

Het ABC Architectuurcentrum, Museum Haarlem en Zandvoorts Museum presenteren in een unieke samenwerking onder de titel ‘Sprekende kleuren’ een overzicht met werk van deze veelzijdige kunstenaar. Zo toont het ABC monumentaal werk waaronder een metersgroot en pas gerenoveerd reliëf van beton. Dit werk komt tijdelijk te staan op de stoep voor het centrum. Museum Haarlem laat schilderijen zien met als thema’s muziek, carnaval, feest en een beetje drank. Deze expositie verwijst naar Wiesmans uitspraak: “Het hele leven is een beetje carnaval.” Het Zandvoorts Museum tenslotte zoomt in op Wiesmans leven en toont werk dat reflecteert aan een citaat van hem “Met kleuren omgaan is geen kunst, wel ze toe te passen waar dat noodzakelijk is.” Dit museum stelt daarnaast ook werk ten toon van de hedendaagse kunstenaars Roland van Tetterode en Menno Veenendaal die zich door Wiesman hebben laten inspireren.

Behalve het initiatief om deze tentoonstellingen te organiseren hebben de erfgenamen van Hans Wiesman ook de aanzet gegeven tot het maken van de website www.erfgoedhanswiesman.nl Deze site, met een overzicht van de werkzaamheden en een deel van Wiesmans oeuvre, is vanaf 22 januari operationeel.

Op dinsdagochtend 19 januari om ca. 10.00 uur wordt (onder voorbehoud) het 4.000 kilo zware, ruim drie meter brede en onlangs gerestaureerde betonreliëf dat Wiesman heeft ontworpen voor de voormalige Arbo Unie in Haarlem, geplaatst op de stoep bij het ABC Architectuurcentrum.

Persfoto's

Bron: erfgenamen Hans Wiesman. Klik op een afbeelding voor het grote formaat.

Voor meer informatie kunt u mailen met of bellen naar de instellingen.

Adresgegevens locaties:

ABC Architectuurcentrum - 23 januari t/m 28 maart 2016