Haarlem heeft iets met literatuur en boeken. Niet alleen claimt zij dat de boekdrukkunst er is uitgevonden, maar de stad bracht ook grote schrijvers voort. Mulisch, Zwagerman, Bomans en Beets staan velen nog wel in herinnering, maar kent u ook schrijvers die al in de 16e eeuw in Haarlem woonden en over de stad schreven?

Zoals Coornhert, de liberale katholiek die veel heeft bereikt voor het humanisme en de Nederlandse taal. En Karel van Mander in de 17e eeuw. Hij was naast schilder (Frans Hals was een van zijn leerlingen) ook dichter en schrijver van proza. Pieter Langendijk is een 18e-eeuwse toneelschrijver, hij woonde in het Proveniershuis en was in zijn tijd zeer populair. Bekende literaire namen uit de 19e eeuw zijn Willem Bilderdijk, die zijn laatste jaren aan de Grote Markt woonde en Johannes van Vloten, die een huis bewoonde aan het Florapark. Haarlemse schrijvers uit de 20e en 21e eeuw zijn, naast de eerder genoemde, o.a. ook: Lodewijk van Deyssel, F.L. Bastet, Louis Ferron, Geerten en Doeschka Meijsing, L.J. Wiener, Nicolien Mizee en Frans Thomése.

Start: 14.00 in het museum.
Duur: korte inleiding met aansluitend een wandeling van een uur. Na de wandeling wordt er in het Museum nagepraat en een glas geschonken.

Met Museumkaart €10, 00 en zonder €12,50

Wim Vogel is auteur van o.a. De literaire wandelgids van Haarlem.