Een stad met historie heeft veel meegemaakt, Haarlem niet uitgezonderd. Veranderingen werden omarmd en verguisd en hadden een grote invloed op het leven in de stad. Ook op gebied van ‘winkelen’. Wat betekende en betekent dit voor de inwoners van Haarlem? En hoe gaat het in de toekomst: wordt straks alles alleen nog thuis bezorgd? Verandert de Grote Houtstraat binnen enkele decennia van winkelhart terug in een woongebied?

Winkelgeschiedenis in een notendop

Museum Haarlem laat verleden, heden en toekomst zien tijdens de tentoonstelling.De ‘winkel’ geschiedenis van Haarlem gaat ver terug. Goederen van buiten de stad werden eeuwenlang per schip of via de stadspoorten binnen gebracht en in de hallen of op de markt verkocht. Ambachtslieden in de stad zelf maakten en verkochten hun producten direct aan de inwoners.

Eind 18e eeuw verandert dit en komen luxe waren, meubeltjes en andere zaken uit het Duitse Westfalen naar de stad. Langzaam worden steeds meer winkels, eerst klein en vervolgens groot, gevestigd in de binnenstad. De Grote Houtstraat verandert van een woonstraat in een winkelstraat. Vanaf 1900 ontstaan in nieuwbouwwijken rondom de oude stad meer en meer kleine winkels en verkopen de bakkers, slagers en melkboeren hun waar langs de huizen. Na 1950 komen de grootgrutters op en verdwijnen de kleine winkeltjes op de hoek juist weer. En vandaag verdwijnen steeds meer winkels uit de stad door de opkomst van het online winkelen. Hoe ziet de stad er over een aantal jaren uit?

Tentoonstelling
Museum Haarlem geeft de hele zomer beeld op acht eeuwen Haarlem als winkelstad. Bij de tentoonstelling worden stadswandelingen, lezingen en herinneringsochtenden voor ouderen georganiseerd en zijn er workshops en educatieve programma’s voor kinderen.