Het “GOUD” van Museum Haarlem: Olieverf schilderij Kleine Houtpoort.
Ons pronkstuk tijdens de Museumweek is het olieverf schilderij Kleine Houtpoort in Haarlem van Isaac Ouwater uit 1787. Dit doek biedt een prachtig zicht op een deel van de stadsmuur en een van de twaalf stadspoorten die na het ontvangen van de stadsrechten in 1245 om de stad gebouwd zijn. De stadsmuur en poorten zijn gebouwd om de burgers te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De poorten sloten elke avond om half 10 na het luiden van de kerkklokken. De Kleine Houtpoort stond aan het begin van de Kleine Houtstraat en in het verlengde van de Kleine Houtweg. Hij werd in 1571 gebouwd en was in 1873 de laatste poort die gesloopt werd. Volgens de overlevering werd deze poort tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gemeden vanwege zijn indrukwekkende uiterlijk.